NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE INDEKSA DEMOKRATIJE: Norveška dobila najbolje ocene

Novosti online

10. 02. 2022. u 10:45

DEMOKRATIJA je 2021. godine u svetu nastavila da opada, prema Indeksu demokratije koji je sastavilo istraživačko odeljenje grupe Ekonomist.

НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ИНДЕКСА ДЕМОКРАТИЈЕ: Норвешка добила најбоље оцене

Foto D.Milovanović

Prošle godine 45,7 odsto svetske populacije živelo je u nekom obliku demokratije, što predstavlja pad sa 49,4 procenta zabeleženih 2020. Tek 6,4 odsto ljudi živelo je u potpunoj demokratiji, neznatno manje nego godinu ranije. Više od trećine je u diktaturama, što je malo povećanje u poređenju sa 2020.

Udeo autoritarnih država raste tokom poslednjih nekoliko godina. Norveška, kojoj je istraživanje dalo najbolje ocene u tri od pet kategorija, ostaje na vrhu lestvice. Sledeći je Novi Zeland, koji se sa četvrtog popeo na drugo mesto, a slede Švedska, Finska, Island i Danska.

Dve velike evropske države bile su predmet kritika u istraživanju. Španija je degradirana na manjkavu demokratiju zbog lošije ocene nezavisnosti pravosuđa, koja se temelji na političkim nesuglasicama. Velika Britanija je i dalje potpuna demokratija, ali zbog nekoliko skandala koji su narušili poverenje građana u vlast, smanjena joj je ocena.

Britanski premijer Boris Džonson se već dve nedelje suočava sa kritikama u svojoj zemlji zbog skandala, odnosno organizovanja zabava u sedištu vlade tokom potpunog zatvaranja.

Kina se nalazila u fokusu izveštaja koji je nazvan "Kineski izazov". Istraživači su primetili da, suprotno od očekivanja zapadnih analitičara, Kina nije postala demokratičnija iako istovremeno postaje bogatija, već je postala manje slobodna, a izveštaj je klasifikuje kao autoritarni režim.

Aktivisti za ljudska prava kažu da se u Kini pojačava nadzor nad stanovništvom, guše se vladini kritičari, disidenti i manjine poput muslimanskog ujgurskog stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)