AVGANISTANKE STUDIRAJU ODVOJENO OD MUŠKARACA: Talibani još nisu svim devojčicama dozvolili obrazovanje

D. D. S.

02. 02. 2022. u 15:08

UJEDINjENE nacije pozdravile su povratak studentkinja na javne univerzitete u Avganistanu.

АВГАНИСТАНКЕ СТУДИРАЈУ ОДВОЈЕНО ОД МУШКАРАЦА: Талибани још нису свим девојчицама дозволили образовање

Foto: Tanjug/AP Photo

Prvi put od povratka talibana na vlast 15. avgusta predavanja će moći da pohađaju i studentkinje, ali su obrazovni zvaničnici rekli Rojtersu da je ženama dopušteno da pohađaju nastavu, ali pod uslovom da su fizički odvojene od studenata.

Agencija Rojters prenosi da su u istočnom gradu Džalalabadu studentkinje ulazile kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedan od velikih državnih univerziteta koji se otvaraju ove nedelje.

Pod prethodnom vladavinom talibana, od 1996. do 2001. godine, ženama i devojčicama bio je potpuno zabranjen pristup obrazovanju. Mnoge devojčice, međutim, i dalje ne smeju da se vrate u srednje škole.

Međunarodna zajednica traži da se ženama i devojčicama omogući pristup obrazovanju, dok talibani traže veću stranu pomoć i odmrzavanje prekomorske imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije