NATO I SAD ODBACILI ZAHTEVE MOSKVE: Ostaju otvoreni za dijalog, ponudili oblasti saradnje

D. D. S.

02. 02. 2022. u 12:45

VAŠINGTON i NATO su zvanično odbacili ključne zahteve Rusije za uveravanjima da se vojni blok predvođen SAD neće širiti bliže njihovim granicama, navodi se u prepisci u koju je uvid imao španski dnevnik "El Pais", objavljenoj jutros.

НАТО И САД ОДБАЦИЛИ ЗАХТЕВЕ МОСКВЕ: Остају отворени за дијалог, понудили области сарадње

Foto Shutterstock

Pozivi Moskve na pisanu garanciju da Ukrajina neće biti primljena u članstvo NATO-a odbačeni su, ali kažu u odgovoru da ostaju otvoreni za dijalog. Ponudili su i neke oblasti moguće saradnje.

NATO je okrivio Rusiju za "značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno" vojno jačanje oko Ukrajine i Belorusije i ponovio podršku "pravu drugih država da biraju ili menjaju bezbednosne aranžmane", zamerivši zahtev Rusiji da ne prihvati ni Ukrajinu ni bilo koje nove članice.

NATO je i negirao da predstavlja pretnju Rusiji, a tvrdi da je "pružio ruku prijateljstva", nudeći Moskvi dijalog posle završetka Hladnog rata početkom 1990-ih.

- Preokretanje ruskog vojnog jačanja oko Ukrajine biće od suštinskog značaja za suštinski napredak - napisao je NATO.

Istovremeno, Alijansa je ponudila transparentnost i mere za izgradnju poverenja, kao što su razmena izveštaja o međusobnim vojnim vežbama, konsultacije, uspostavljanje telefonske linije za civile i ponovno uspostavljanje odgovarajućih misija u Moskvi i Briselu.

- Sjedinjene Države nastavljaju da čvrsto podržavaju politiku otvorenih vrata NATO-a - navodi se u pisanom odgovoru.

Vašington je rekao da je spreman da razgovara o "recipročnim obavezama i Sjedinjenih Država i Rusije da se uzdrže od raspoređivanja ofanzivnih kopnenih raketnih sistema i stalnih snaga sa borbenom misijom na teritoriji Ukrajine".

Što se tiče američkih i NATO snaga u istočnoj Evropi, njihovo trenutno raspoređivanje bilo je "ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu sa obavezama prema Osnivačkom aktu NATO-Rusija", navodi se u dokumentu, dodajući da će saveznici "ojačati odbrambeni stav". SAD su napisale da se napredak u dijalogu može postići samo "u okruženju deeskalacije u odnosu na preteće akcije Rusije prema Ukrajini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis