TELEFONSKI RAZGOVOR MAKRONA I PUTINA: "Francuska iluzija" o neophodnom dijalogu sa Moskvom

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

28. 01. 2022. u 21:40

POSLE američkog odgovora Rusima, u prvi plan diplomatske scene u petak je stupio francuski predsednik Emanuel Makron, koji je najpre tokom pre podneva razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bi, zatim, tokom večeri, zakazao i razgovor s ukrajinskim šefom države Vladimirom Zelenskim.

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР МАКРОНА И ПУТИНА: Француска илузија о неопходном дијалогу са Москвом

Foto AP

Prema onome što je u javnost procurilo iz razgovora Makrona s Putinom, ruski predsednik je svom francuskom kolegi rekao da je Zapad odbio njegove zahteve koji su imali za cilj smirivanje konflikta na granici s Ukrajinom. Putin je tom prilikom naglasio i da NATO nije vodio računa o suštinskoj zabrinutosti Rusije, da niko ne može da ojačava svoju bezbednost nauštrb drugih zemalja. U Parizu prenose i da su iz Kremlja poručili da će tek odlučiti o svojoj reakciji, na osnovu odgovora koji su dobili.

Telefonski razgovor Makrona i Putina uklapa se u insistiranje francuskog predsednika da sa Rusijom mora da se održi dijalog. Ovde citiraju i profesora fakulteta političkih nauka iz Pariza Kristijana Lekena, inače stručnjaka za diplomatska pitanja, koji ističe da postoji "francuska iluzija" kada veruje da Rusi imaju više sluha za njene poruke od drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024