LONDON I VAŠINGTON IMAJU PLAN: Još po 1.000 NATO vojnika zemljama istočnog krila Alijanse

P. Z. S. / Sputnjik internacional

26. 01. 2022. u 16:48

KRIZA u Ukrajini i višemesečne tvrdnje zapadnih zvaničnika i medija da se Rusija možda sprema da „napadne“ svog suseda stvorile su podele unutar NATO-a po pitanju raspoređivanja dodatnih trupa i vojne pomoći Kijevu.

ЛОНДОН И ВАШИНГТОН ИМАЈУ ПЛАН: Још по 1.000 НАТО војника земљама источног крила Алијансе

Foto: EPA


Moskva, a sada sve više i sama ukrajinska vlada, odbacuju tvrdnje o „neposrednoj invaziji”.

Sjedinjene Države i „šačica saveznika“ pregovaraju o mogućem raspoređivanju još „hiljade vojnika“ na istočnom krilu NATO-a kao „pokazivanje podrške“ Kijevu protiv navodne pretnje ruske agresije, prenosi CNN, pozivajući se na tri američka zvaničnika upoznata sa sadržajem pregovora.

Novo trupe za raspoređivanje – koje se sastoji od oko 1.000 vojnika po zemlji, bile bi poslate u Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku, ako budu odobrene, pri čemu se navodi da SAD i Velika Britanija stoje na čelu predloga, ali da druge članice NATO-a izražavaju oklevanje, navodi neimenovani evropski diplomata.

Jedan zvaničnik je okarakterisao potencijalno raspoređivanje „koalicije voljnih“ uključujući SAD i zemlje sa kojima Vašington razgovara na bilateralnoj osnovi.


Izveštaj Si-En-Ena usledio je nakon objave Pentagona u ponedeljak da je 8.500 američkih vojnika stacioniranih u Sjedinjenim Državama stavljeno u stanje visoke pripravnosti i pripremljeno za moguće raspoređivanje u Ukrajini.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna