SUD ODLUČUJE O IZRUČENJU ASANŽA SAD: Pitanje je da li će moći da se žali na odluku

D. D. S.

24. 01. 2022. u 11:40

DA li osnivač Vikiliksa može da se žali Vrhovnom sudu Britanije protiv odluke o izručenju u SAD danas treba da odluči britanski Visoki sud, čime se nastavlja duga borba Džulijana Asanža (50) da izbegne slanje u Ameriku, gde ga čeka suočenje sa optužbama za špijunažu zbog objavljivanja tajnih dokumenata preko Vikiliksa pre deset godina.

СУД ОДЛУЧУЈЕ О ИЗРУЧЕЊУ АСАНЖА САД: Питање је да ли ће моћи да се жали на одлуку

Foto EPA

Asanžovi advokati tvrde da nije ni trebalo podići optužnicu, jer je, kao novinar, zaštićen prvim amandmanom američkog Ustava kojim se garantuje sloboda medija i dodaju da su objavljeni dokumenti otkrili zloupotrebe američke vojske u Iraku i Avganistanu.

No, američki tužioci su optužili Asanža u 17 tačaka za špijunažu i zloupotrebu kompjutera oko objave u Vikiliksu hiljade procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata i Asanž je u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine. Tada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju, pošto je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je pružila azil da izbegne izručenje Švedskoj gde je trebalo da odgovara za optužbe o silovanju i seksualnom napadu. Švedska je odustala od istrage za seksualne zločine u novembru 2019. zbog zastarevanja slučaja, ali Asanžu od tada preti izručenje SAD.

Pre godinu dana sudija okružnog suda u Londonu odbacila je zahtev SAD za izručenje Asanža na osnovu procene da bi on mogao da izvrši samoubistvo ako bude držan pod teškim zatvorskim uslovima u SAD, posle čega su smeričke vlasti dale uveravanja da on neće biti suočen sa strogo restriktivnim uslovima koji bi ugrozili njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Prošlog meseca Viši sud preinačio je, međutim, odluku nižeg suda, utvrdivši da su obećanja Amerikanaca dovoljna da garantuju da će se prema Asanžu ophoditi humano. Ali, Asanžovi advokati kažu da se ne može verovati tim obećanjima i tražili su dozvolu da ulože žalbu najvišem britanskom sudu. Oni navode da obećanja američke vlade da Asanž neće biti podvrgnut "ekstremnim uslovima" ne znače ništa zato što su uslovna i mogu biti promenjena po pravu diskrecije američkih vlasti. Asanž može da se žali Vrhovnom sudu samo ako Viši sud oceni da je reč o pitanju od javnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!