UKRAJINCI BESNI NA ZAPADNE SILE: Naš narod neće opet plaćati krvlju zbog njihove nesposobnosti

Novosti online

20. 01. 2022. u 15:53 >> 16:00

MINISTAR spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da ne sumnja u podršku zapadnih partnera Kijevu, ali da njihova sporost u donošenju odluka prilikom analize situacije sa Rusijom može skupo da košta njegovu zemlju.

УКРАЈИНЦИ БЕСНИ НА ЗАПАДНЕ СИЛЕ: Наш народ неће опет плаћати крвљу због њихове неспособности

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

-Nećemo ponovo platiti krvlju naših građana zbog nesposobnosti partnera da brzo i jasno izvuku zaključke o aktivnostima Moskve. Otvoreno to kažemo. Nemam nikakvu sumnju u to da nas Sjedinjene Američke Države podržavaju, kao ni u to da nas ne podržavaju samo samo rečima, već i konkretnim delima. Ne sumnjam ni da, u slučaju pokretanja aktivnih vojnih dejstava, SAD i Evropska unija neće imati drugi izbor nego da uvedu oštre sankcije protiv Ruske Federacije, istakao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije je tokom brifinga naveo da je obim vojne pomoći koju je Amerika pružila Ukrajini tokom protekle godine dostigao ukupno 650 miliona dolara, uključujući nedavno odobreni dodatni paket pomoći od 200 miliona dolara za 2021. godinu. To je, kako kaže, rekordni pokazatelj od 2014. godine.

Ministar je precizirao da je Kijev tražio Vašingtonu i ubojito oružje i vojnu opremu. Prema njegovim rečima, u pomenutu dodatnu pomoć uključeni su i elementi sa tog spiska.

Komentarišući pretnju američkog predsednika Džozefa Bajdena da uvesti „nezapamćene sankcije Rusiji“ u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine, Kuleba je ocenio da Vašington treba da postupa odlučnije.

Foto: Printskrin

Dmitrij Kuleba

-SAD su izradile paket 'vrlo bolnih' sankcija koje mogu da nanesu razoran ekonomski udarac Rusiji u slučaju njene agresije protiv Ukrajine, tvrdi političar.

On se osvrnuo i slanje britanskog i baltičkog oružja i tehnike Kijevu, rekavši da će to doprineti jačanju odbrambene sposobnosti zemlje. Prijatelji pokazuju da su pravi prijatelji u teškoj situaciji, konstatovao je Kuleba.

Rusija neće uspeti da pobedi Ukrajinu „grubom silom“, zaključio je ministar, dodajući da Moskva sada pokušava da „poseje paniku i oslabi zemlju iznutra“.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden je u sredu na konferenciji za novinare izjavio da je Vašington spreman da usvoji novi paket ograničenja protiv Moskve u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Među mogućim koracima naveo je i zabranu ruskim bankama da obavljaju transakcije u dolarima i isključenje sa SVIFT-a.

Američki kongresmen-republikanac Džim Benks predstavio je danas novi nacrt sankcija Rusiji, navodi se sajtu američkog Kongresa.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece