NATO ŽELI DA PRETVORI SVEMIR U BOJNO POLJE Zaharova: "SAD pretnja drugim svemirskim objektima"

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 10:20

STRATEGIJA NATO-a za svemirsku politiku je destruktivna i usmerena na pretvaranje svemira u bojno polje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

НАТО ЖЕЛИ ДА ПРЕТВОРИ СВЕМИР У БОЈНО ПОЉЕ Захарова: САД претња другим свемирским објектима

Foto: Profimedia

- Dokument je tendenciozan i, zapravo, provokativan. Sačinjen je u skladu sa destruktivnim smernicama svemirski značajnih zemalja članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je cilj postavljanje oružja u svemir, upotreba sile ili pretnje silom protiv svemirskih objekata drugih zemalja i pretvaranje svemira u bojno polje - naglasila je portparolka.

Ona je dodala da je dokument o svemirskoj politici NATO-a pokušaj da se legalizuje upotreba sile u svemiru, što je u suprotnosti sa sprečavanjem trke u naoružanju u ovoj sredini.

Zaharova je napomenula da se dokument, objavljen 17. januara pod nazivom Sveobuhvatna politika NATO-a o svemiru, odnosi na prioritetne zadatke i pravce rada Alijanse u svemiru.

Prema njenim rečima, ovi faktori još jednom potvrđuju relevantnost i ispravnost predloga Moskve za bezbednosnim garancijama, kao i potrebu za pravno obavezujućim inicijativama koje promovišu Rusija i njeni istomišljenici za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

NATO je ranije objavio Sveobuhvatnu politiku NATO-a u svemiru, koja ima za cilj da principe kolektivne odbrane Alijanse proširi na svemir, uključujući i član 5 – „napad na jednog je napad na sve“.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZBOG MIRA I BEZBEDNOSTI: Danas hitan sastanak SB UN o Ukrajini