ŠTO NIJE POD VODOM, JESTE POD PEPELOM: Erupcija vulkana izazvala nezapamćenu katastrofu u pacifičkoj državi Tonga

D. SAVIĆ

18. 01. 2022. u 20:00

KATASTROFA bez presedana pogodila je arhipelag Tonga, u južnom Pacifiku, severoistočno od Australije, posle vulkanske erupcije, koju je pokrenuo cunami, a sada je arhipelag i odsečen od ostatka sveta. Vlada Tonge potvrdila je tri smrtna slučaja u prvom zvaničnom izveštaju od subotnje vulkanske erupcije, dodajući da je počela evakuacija sa okolnih ostrva, uključujući i jedno celo selo na ostrvu Mango.

ШТО НИЈЕ ПОД ВОДОМ, ЈЕСТЕ ПОД ПЕПЕЛОМ: Ерупција вулкана изазвала незапамћену катастрофу у пацифичкој држави Тонга

Tonga 9. januara 2021. i I 17. januara 2022. / Foto AP

Prve fotografije pristigle sa Tonge pokazuju zemljište i drveće potpuno prekriveno pepelom, a to je naročito uočljivo na fotografijama Homuke. Fotografije su iz aviona napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene i na nekim drugim ostrvima.

Na međunarodnom aerodromu "Fuamotu", pista je potopljena i delimično prekrivena pepelom ili zemljom, a do poplava je došlo i u nekoliko područja uz obalu. Volonteri su čistili pistu glavnog aerodroma kako bi omogućili da avioni dovezu vodu za piće i hranu. Sve to je, međutim, otežano, jer je internet isključen i dostupne su samo neke lokalne telefonske usluge.

Pomorski saobraćaj je u prekidu. Na ostrvima iz ostrvske grupacije Hapai je raspoređena mornarica Tonge, zajedno sa zdravstvenim timovima, koji snabdevaju građane vodom, hranom i šatorima. Najugroženija su ostrva Mango, Fonoifua i Nomuka.

Arhipelag Tonga, na trećini puta od Novog Zelanda do Havaja, nedeljama bi mogao da bude odsečen od ostatka sveta i zbog poteškoća u popravci jedinog podmorskog komunikacionog kabla dugačkog 827 kilometara.

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u poslednjih 30 godina.

 

Novosti

KRALjEVINA OD 196 OSTRVA

TONGA je kraljevina koju čini 169 ostrva, smeštena u zapadnom delu Polinezije, u Okeaniji. Naseljeno je 96 ostrva, a na najvećem, Tongatapu, gde je i prestonica Nukualofa, živi 60 odsto od ukupno 105.000 stanovnika Tonge. Stanovnici države su mahom Tonganci, polinezijski narod, većinski protestantski.Tonga na lokalnom jeziku znači - jug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!