PESKOV ZABRINUT: Rusija i SAD se kreću različitim kolosecima

Novosti online

16. 01. 2022. u 09:43

U ODNOSIMA Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om postoji izvesno razumevanje, ali generalno strane idu potpuno drugačijim kolosecima što izaziva zabrinutost, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov u intervjuu za američku televiziju „Si-En-En“.

ПЕСКОВ ЗАБРИНУТ: Русија и САД се крећу различитим колосецима

Foto: EPA

 - Među nama postoji izvesno razumevanje. Ali generalno, u principu, sada možemo reći da smo na različitim kolosecima, na potpuno različitim kolosecima i to nije dobro, to izaziva zabrinutost - primetio je portparol Kremlja komentarišući ovonedeljne pregovore.

Istovremeno je primetio da su tokom sastanka Saveta Rusija i SAD uspele da postignu „neke dogovore“.

Rusija i Sjedinjene Američke Države održale su 10. januara novu rundu dijaloga o strateškoj stabilnosti u Ženevi. Za ovim sastankom usledio je sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu. Zatim su u četvrtak, 13. januara, održane konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Glavni fokus ovih razgovora bili su predlozi o bezbednosnim garancijama koje je ruska strana predstavila Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u krajem prošle godine u svetlu eskalacije krize u Ukrajini

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

U dokumentima Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije.

Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (pre uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO). Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Koje teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POTVRĐENO 80 SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA: Oglasila se SZO, infekcija registrovana u 11 zemalja