BIL GEJTS O BUDUĆNOSTI PANDEMIJE: Korona će postati poput gripa, vakcinisaćemo se svake godine

Novosti onlajn

12. 01. 2022. u 15:10

BIL Gejts razgovarao je sa profesorkom Devi Sridhar o korona virusu.

БИЛ ГЕЈТС О БУДУЋНОСТИ ПАНДЕМИЈЕ: Корона ће постати попут грипа, вакцинисаћемо се сваке године

Foto: Profimedia

Gejts je u seriji tvitova rekao da postoji velika verovatnoća da ćemo se vakcinisati svake godine, ali je dodao da veruje da bi korona uskoro mogla da se tretira kao "sezonski grip".

Profesorka sa Univerziteta u Edinburgu postavila je Gejstu preko Tvitera seriju pitanja koja su interesovala njene pratioce.

O omikronu

Gejts smatra da je omikron izazov za zdravstvene sisteme širom sveta i da će najteži slučajevi zaraze biti kod nevakcinisanih.

"Međutim, kad omikron prođe nekom zemljom, slučajevi će nestati i kovid će moći da se tretira kao sezonski grip", rekao je Gejts i dodao da će omikron stvoriti dobar imunitet barem za iduću godinu i da je malo verovatno da će doći do zaraznijeg soja korona virusa.

Ipak, naglasio je, u to ne možemo biti sigurni.

O budućnosti vakcinacije

Gejts se osvrnuo na trenutne probleme sa vakcinama protiv kovida-19 rekavši da, iako sprečavaju teške posledice koronavirusa, pa čak i smrt, postoje dve važne stvari na kojima treba raditi.

Ono što se sada događa je da se čak i potpuno vakcinisani ljudi ponovno zaraze novim i jačim varijantama virusa koji se pojavljuju, a zaštita koju vakcine pružaju je još uvek vrlo ograničena, rekao je Gejts.

Buduća cepiva sada bi trebalo da spreče ponovnu infekciju i osiguraju višegodišnji imunitet, ocenio je on.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu