AMERIKANCI UMEŠANI U HAOS U KAZAHSTANU? Preko fondacije NED 2021. donirano milion dolara za kampanje protiv vlade i obuku aktivista

Novosti online

08. 01. 2022. u 13:34

AMERIČKI advokat Klint Erlih na Tviteru je, govoreći o krizi u Kazahstanu naveo da je veoma moguć uticaj SAD na proteste u toj zemlji kroz delovanje fondacije NED (Nacionalna zadužbina za demokratiju), koja je u poslednjih godinu dana donirala više od milion dolara za projekte PR kampanje protiv vlade, obuku aktivista i pripreme za izbore.

АМЕРИКАНЦИ УМЕШАНИ У ХАОС У КАЗАХСТАНУ? Преко фондације НЕД 2021. донирано милион долара за кампање против владе и обуку активиста

Foto: Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

Erlih navodi da se u Rusiji NED shvata kao produžena ruka CIA i da će neredi u Kazahstanu dodatno uticati na negativnu sliku Zapada u Moskvi.

- Godine 1986, osnivač NED-a Karl Geršman, rekao je da je grupa stvorena jer bi bilo "strašno da se demokratske grupe širom sveta vide kao subvencionisane od strane CIA. Danas, umesto da primaju novac CIA, oni primaju NED novac, citirao je Erlih osnivača NED-a.

On u svom Tvitu podseća da je 1991. godine predsednik NED-a Alen Vajnštajn priznaoo:

- Mnogo od onoga što danas radimo je pre 25 godina tajno uradila CIA.

Erlih je naveo da aktivisti iz prethodnih obojenih revolucija već javno preuzimaju zasluge za ono što se dešava u Kazahstanu. On je postavio i post beloruskog aktiviste Dmitrija Halka koji kaže da je pomogao u organizaciji ustanka u Kazahstanu zajedno sa veteranima ukrajinske revolucije.

- Najveći strah Kremlja je „Majdan na Crvenom trgu“ – odnosno ponavljanje ukrajinske revolucije u Moskvi. Što se više čini da Zapad sprovodi slične revolucije u bivšim sovjetskim republikama, to će Rusija agresivnije uzvratiti, naveo je Erlih.

BONUS VIDEO: 

DVOJE POGINULO NA PROTESTU: Burna noć u Peruu - bes, kamenje i suzavac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024