RUSIJA I AMERIKA "ZABORAVILE" EU: O bezbednosti Evrope da se pitaju Evropljani

D. Savić

30. 12. 2021. u 07:11

NAJAVA pregovora američkih i ruskih zvaničnika o bezbednosti i kontroli nuklearnog naoružanja 10. januara, a dva dana kasnije i Moskve sa NATO, razljutila je - Evropsku uniju.

РУСИЈА И АМЕРИКА ЗАБОРАВИЛЕ ЕУ: О безбедности Европе да се питају Европљани

Foto: Tanjug/AP

Frustriran što je Brisel "zaboravljen", visoki predstavnik EU za spoljne poslove Đozep Borelj ocenio je kao neprihvatljive uslove o bezbednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, upozoriši istovremeno da se pregovori ne mogu odvijati bez učešća Unije. Iako je predviđeno da se Rusija i OEBS, koji uključuje SAD i njihove evropske saveznike, sastanu 13. januara, Borelj nije krio nezadovoljstvo zbog izostanka EU.

- Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama - kazao je Borelj za nemački list "Velt".

Istakao je pritom da ne mogu da pregovaraju samo dve države.

- Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO. Ne bi trebalo da postoji "Jalta 2", a ako dođe do pregovora, onda bi to trebalo da bude "Helsinki 2" - smatra šef evropske diplomatije.

Očekuje se da će se razgovori Vašingtona i Moskve fokusirati na gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i zahteve Kremlja za prekid širenja NATO na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija. Ali Borelj širi krug tema.

- Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari - izjavio je, ističući pitanje poštovanja ljudskih prava u Rusiji.

Foto AP

- Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati - zaključio je.

Istovremeno, Bela kuća je o izrazila nešto drugačiji stav.

- Kada sednemo da razgovaramo, Rusija može izneti svoje brige na sto, a mi ćemo svoju zabrinutost staviti na sto i sa aktivnostima Rusije. Biće oblasti u kojima možemo da napredujemo, i oblasti u kojima se nećemo slagati. To je diplomatija - zaključio je portparol Bele kuće.

KRITIKA "DIKTATA" MOSKVE

Borelju se posebno nije dopalo što je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora: "Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici, oni kažu: 'Ovo su moji uslovi'. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO na istok je ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima", tvrdi Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe