POIGRAVANJE ATOMSKIM OBARAČEM: Poređenje sa kubanskom krizom uoči samita Rusija-NATO

D. Savić

28. 12. 2021. u 08:11

MI u Moskvi smo posvećeni podizanju praga za korišćenje nuklearnog oružja. U SAD je primećen suprotan trend, pošto se sredstva za nuklearno uništenje sve više doživljavaju kao oružje na bojnom polju.

ПОИГРАВАЊЕ АТОМСКИМ ОБАРАЧЕМ: Поређење са кубанском кризом уочи самита Русија-НАТО

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

Ovo je opasan trend.

Na atomske rizike je ovako upozorio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov uoči poziva Severnoatlantske alijanse da se Savet Rusija-NATO održi 12. januara u Briselu na nivou načelnika generalštaba. Rjapkov je za ugledni američki časopis "Forin afers" trenutnu situaciju uporedio sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, kada je svet bio na ivici nuklearnog rata.

S druge strane, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, u kome je Amerika najistaknutija od 30 članica, poručio je da svaki dijalog sa Rusijom treba da se vodi "na osnovu reciprociteta".

Jens Stoltenberg / Arhiva

Jens Stoltenberg

- Dijalog sa Rusijom treba da odgovori na zabrinutost NATO u vezi sa delovanjem Rusije, da se zasniva na osnovnim principima i osnovnim dokumentima o evropskoj bezbednosti i da se održava paralelno sa konsultacijama sa evropskim partnerima NATO - precizirala je pres služba tog saveza.

Ruske diplomate i vojni zvaničnici učestvovaće u razgovorima sa SAD u januaru o bezbednosnim garancijama koje Moskva želi od Vašingtona, potvrdio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Napetosti između Rusije i NATO eskalirale su do usijanja zbog situacije u Ukrajini. NATO i SAD optužuju Rusiju da gomila trupe na granici sa tom zemljom i da priprema invaziju, dok Moskva ističe da bi dalje širenje Alijanse ugrozilo njenu sigurnost, te traži bezbednosne garancije od SAD i NATO.

- Ne blefiramo kada jasno i glasno kažemo da zahtevamo zvanično povlačenje odluke donete na samitu u Bukureštu 2008. godine koja se odnosi na namere Ukrajine i Gruzije da se priključe NATO, kada kažemo da dalje širenje ­NATO mora da bude sprečeno, kada kažemo da objekti NATO i sve vrste aktivnosti koje su provokativne za Rusiju treba da budu vraćene na pozicije koje su postojale 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt o uzajamnim odnosima NATO-Rusija - saopštio je Rjapkov.

Foto: Tanjug/AP

Lavrov je, istovremeno, ocenio da je stav Zapada i NATO o Ukrajini neprihvatljiv:

- Stav koji zastupaju Zapad i NATO je drzak. Baltičke države, Poljaci i Ukrajinci ih očigledno ohrabruju u tome - smatra Lavrov, dodajući da zapadne zemlje i NATO snabdevaju Ukrajinu oružjem, kojoj su od 2014. godine dali municiju i borbene sisteme u vrednosti od 2,5 milijardi dolara.

ŠVAJCARSKA

ŠVAJCARSKA je spremna da pruži svoje usluge i bude domaćin samita Rusije i NATO zakazanog za 12. januar 2022. godine. "To podrazumeva da će Švajcarska kao zemlja domaćin pružiti pomoć u organizovanju konferencija i sastanaka", rečeno je iz švajcarskog Saveznog ministarstva spoljnih poslova.

KADIROV: REŠIO BIH PROBLEM UKRAJINE

LIDER Čečenije Ramzan Kadirov siguran je da Putin neće dozvoliti zapadnim državama da otvore vojne baze u Ukrajini: "Ukrajinsko problematično pitanje čak nije nivo predsednika, već moj. Da meni narede, ja bih to odavno rešio. Ili bih Ukrajinu pridružio Čečeniji, ili bih je odavno zauzeo", rekao je Kadirov, naglasivši da izražava svoje lično mišljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku