LEVICA U PREDNOSTI: Predsednički izbori u Čileu - u drugom krugu vodi Gabrijel Borić, čiji je otac hrvatskog porekla

Tanjug

20. 12. 2021. u 00:39

KANDIDAT levice Gabrijel Borić vodi u drugom krugu predsedničkih izborima u Čileu sa 54,72 odsto glasova ispred suparnika iz krajnje desnice Hoze Antonija Kasta, koji je dobio 45,28 odsto podrške birača, pokazuju preliminarni rezultati izbora na osnovu polovine prebrojanih glasova.

ЛЕВИЦА У ПРЕДНОСТИ: Председнички избори у Чилеу - у другом кругу води Габријел Борић, чији је отац хрватског порекла

Foto: EPA

Hoze Antonio Kast je priznao poraz na izborima, prenosi Rojters.

Čileanci su na današnjim izborima birali između najrazličitijih opcija u poslednjih nekoliko decenija, pri čemu su kandidati nudili potpuno drugačije vizije o svim pitanjima, od penzija i privatizacije, do ljudskih prava.

Izjašnjavali su se između Borića, 35-godišnjeg bivšeg lidera studentskih protesta povezanog sa Komunističkom partijom, i ultrakonzervativnog Kasta koji se povezuje sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom, a poznat je i po tome što brani bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, piše Rojters.

Ukoliko pobedi, Borić, čiji je otac hrvatskog porekla, biće najmlađi predsednik u istoriji Čilea i, kako piše ''Njujork tajms'', najliberalniji posle Salvadora Aljendea.

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 21. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima