PRETNJE IZ BRISELA: Posledice po Rusiju će biti velike, EU priznala evropski izbor zemljama Istočnog partnerstva

Tanjug

16. 12. 2021. u 00:50

PORUKA je vrlo jasna: ukoliko Rusija preduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine, cena će biti velika, a posledice ozbiljne, poručila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen nakon samita EU - Istočno partnerstvo u Briselu.

ПРЕТЊЕ ИЗ БРИСЕЛА: Последице по Русију ће бити велике, ЕУ признала европски избор земљама Источног партнерства

Foto AP

Ukrajina, Gruzija i Moldavija lobirale su na današnjem sastanku da im se dozvoli da započnu pregovore o pridruživanju Uniji, ali su zasada dobile samo garancije za podršku protiv svake moguće ruske agresije, navodi Rojters.

EU će "priznati evropske aspiracije i evropski izbor" zainteresovanih zemalja, naglašava se u završnom saopštenju samita.

- Naš cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji - rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posle sastanka sa predsedavajućim samita EU Šarlom Mišelom.

Obraćajući se u sedištu NATO-a, gruzijski premijer Irakli Garibašvili je takođe pozvao Zapad da dozvoli njegovoj zemlji da se pridruži Atlantskom savezu, što je cilj kojem teži i Ukrajina.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je Rojtersu u utorak da njena zemlja želi da se pridruži EU, o čemu je obavestila i Rusiju.

Današnji samit EU - Istočno partnerstvo, koje čini šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, okupio je u Briselu lidere Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Azerbajdžana i Moldavije, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije učestvovao zbog pogoršanih odnosa Brisela s Minskom, koji Evropska unija optužuje za hibridni napad slanjem hiljada izbeglica s Bliskog istoka na istočne granice Unije.

Od ovih zemalja Gruzija, Moldavija i Ukrajina imaju nerešene teritorijalne sporove sa Moskvom, dok lideri Jermenije i Azerbejdžana prisustvuju samitu, ali nisu zatražili članstvo u EU, navodi Rojters.

Ovo je drugi samit EU - Istočno partnerstvo u Briselu nakon onoga održanog 2017, a na kojem je učestvovalo svih šest zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!