TESNA KOORDINACIJA RUSIJE I KINE: Putin i Si Đinping razgovarali sat i po

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

16. 12. 2021. u 07:15

ODNOSI Rusije i Kine su primer kakva bi trebalo da bude međudržavna saradnja i odnosi u 21. veku. Stvorili smo novi model koji se temelji na nemešanju u unutrašnje stvari i poštovanje međusobnih interesa.

ТЕСНА КООРДИНАЦИЈА РУСИЈЕ И КИНЕ: Путин и Си Ђинпинг разговарали сат и по

PRIJATELjSTVO Vladimir Putin i Si Điping tokom video sastanka, Foto Printskrin

Rusija i Kina žele da zajedničku granicu pretvore u pojas večnog mira i dobrosusedstva - kazao je juče predsednik Rusije Vladimir Putin tokomu video-razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Kineski predsednik je sa svoje strane zahvalio Putinu koji se suprotstavlja pokušajima Zapada da stavi "klin u međusobne odnose Moskve i Pekinga".

Potvrda dobrih međusovnih ličnih odnosa je i činjenica da je Putin Sija nazvao "prijateljem", a kineski lider Putina "starim prijateljem".

- Tesna koordinacija Rusije i Kine na svetskoj areni, odgovorni zajednički pristup rešavanju aktuelnih međunarodnih problema postali su važan faktor stabilnosti međunarodnih odnosa - kazao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping je istakao da će i ubuduće dve zemlje podržavati jedna drugu, braneće nacionalno dostojanstvo i zajedniče interese.

Razgovor lidera dveju svetskih sila potrajali su sat i po, uz simultano prevođenje, i samo je početak bio otvoren za javnost. Oba predsednika su zadovoljna jačanjem ne samo političke saradnje već i širenjem ekonomskih veza dveju susednih država. U prvih deset meseci ove godine trgovinska razmena je povećana 31 odsto i dostigla je 123 milijarde dolara. Cilj je da godišnja trgovinska razmena pređe 200 milijardi dolara. U maju su dva predsednika preko video-veze svečano otvorila gradnju četiri atomska reaktora u Kini.

U razgovoru je istaknuto da šest kineskih fabrika proizvodi vakcinu "sputnjik V" i "sputnjik lajt", a ugovor je potpisan za proizvodnju 150 miliona doza.

Putin je Si Đinpinga obavestio i o razgovoru koji je nedavno, takođe putem video-linka, imao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, o pretnji zbog širenja NATO na istok i potrebom za pregovorima o bezbednosnim garancijama da se Alijansa neće širiti na istok.

Poslednji put Putin i Si Đinping su razgovarali preko video-veze 28. juna povodom dvadesete godišnjice potpisivanja Dogovora o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

Ovom video-susretu i razgovoru Putina i Sija, veliku pažnju su posvetili na Zapadu.

Tamošnji mediji smatraju da je to odgovor Vašingtonu koji pravi pritisak na Peking i Moskvu. Nedeljnik "Njusvik" je ocenio da je razgovor Putina i Sija usmeren protiv SAD, iako njih dvojica stalno ponavljaju da jačaju odnose u interesu svojih zemalja ali ne žele konfrontaciju sa drugima. Bilo kakvo zbližavanje Rusa i Kineza se ne sviđa Vašingtonu koji je još od sovjetskih vremena nastojao da te dve susedne zemlje posvađa.

Kineski generali smatraju da Rusija i Kina "treba da štite jedna drugoj leđa", ali se barem zasada ne govori o bilo kakvim vojnim savezima mada su zajednički manevri sve češći.

OLIMPIJADA

DVA predsednika su dogovorila susret u februaru i da zajedno prisustvuju otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Istaknuto je i da sportske manifestacije ne treba politizovati, a razlog za taj stav je to što je minulih dana američki predsednik Bajden najavio diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. To znači da Amerikanci i njihovi najverniji saveznici neće slati na otvaranje Igara svoje političke delegacije.

SAD ŠIRE KINESKU "CRNU LISTU"

ISTOG dana kada su Putin i Si Đinping razgovarali, "Fajnenšel tajms" je objavio da će od danas Vašington dodati na "crnu listu" za investiranje još osam kineskih kompanija. Reč je o firmama iz "vojno-industrijskog kompleksa" zbog njihove navodne umešanosti u motrenje manjinskih muslimanskih Ujgura. Stavljanje na "crnu listu" znači da će američkim investitorima biti zabranjeno da investiraju u preuzimanje vlasničkih udela u kompanijama koje su na listi, na kojoj se trenutno nalazi oko 60 firmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar