ASANŽOVA VERENICA: DŽulijan je doživeo moždani udar

Novosti online

12. 12. 2021. u 09:39

OSNIVAČ Vikiliksa držan je iza rešetaka otkako je uhapšen pošto mu je uskraćeno gostoprimstvo u ambasadi Ekvadora krajem 2019. nakon što mu je oduzet status političkog azila. On je prethodno bio u okviru ambasade u Londonu od 2012. godine.

АСАНЖОВА ВЕРЕНИЦА: Џулијан је доживео мождани удар

Foto: AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž doživeo je "mini" moždani udar tokom oktobarskog sudskog saslušanja u Velikoj Britaniji, otkrila je njegova verenica Stela Moris.

Pozivajući se na Asanžovu verenicu, Dejli mejl onlajn izvestio je da se incident dogodio tokom video pojavljivanja pred sudom iz zatvora Belmarš 27. oktobra. Nakon epizode, navodno je utvrđeno da je osnivač Vikiliksa ostao sa "spuštenim desnim kapkom, problemima sa pamćenjem i znacima neurološkog oštećenja".

Mini moždani udar, medicinski poznat kao prolazni ishemijski napad, uzrokovan je kratkim prekidom protoka krvi u mozgu, kičmenu moždinu ili retinu, prema klinici Mejo. Iako stanje možda ne uzrokuje trajne invalidnosti, pojava ukazuje na to da bi mogla biti ozbiljnija epizoda.

Vikiliks je objavio saopštenje putem Tvitera da su lekari potvrdili Asanžov moždani udar ujutru na njegovom poslednjem saslušanju.

Veruje se da su Asanžov moždani udar izazvali zatvorski uslovi kojima je bio podvrgnut od svog pritvora 2019. godine, nakon što mu je Ekvador ukinuo status političkog azila.

Moris je ukazala da se Asanž „manje-više” oporavio nakon MR skeniranja i davanja lekova protiv moždanog udara.

-Džulijan se bori i plašim se da bi ovaj mali udar mogao biti preteča većeg napada, rekla je ona. - To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže traje ova duga pravna bitka.

-Hitno treba da se reši. Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se dešava Džulijanu. Neprekidni sudski sporovi su psihički stresni.

Moris je podsetila da, iako je Asanž bio oslobođen od pojavljivanja pred sudom, nije mu bilo dozvoljeno da napusti zatvorsku video sobu.

- Morao je da sedi i prolazi kroz sve ovo kada je trebalo da dobije izvinjenje. Bio je u zaista užasnom stanju. Oči su mu bile neusklađene, desni kapak nije hteo da se zatvori, pamćenje mu se pomutilo, opisala je ona.

Asanžova verenica je tvrdila da je Asanž sve više uznemiren zbog toga što mora da provede još jednu prazničnu sezonu odvojeno od porodice. Asanž i Moris imaju dva sina, stara četiri i dve godine.

Ranije ove godine, preko 60 lekara je procenilo Asanžovo zdravlje, upozoravajući u otvorenom pismu da je njegovo stanje postalo toliko teško da bi mogao da umre iza rešetaka u ustanovi Belmarš. Pismo je zasnovano na iskazima očevidaca o njegovom zdravlju i njegovom pojavljivanju pred sudom 21. oktobra.

-Nema vremena za gubljenje, navodi se u pismu. Lekari koji su potpisali pismo potiču iz SAD, Australije, Velike Britanije, Švedske, Poljske, Nemačke, Italije i Šri Lanke.

Najnovije otkriće dolazi nekoliko dana nakon što su SAD dobile spor posle žalbe da se Asanž izruči državi kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu zbog objavljivanja hiljada vojnih i diplomatskih dosijea Vikiliksa, uključujući one koji su razotkrili američke ratne zločine počinjene u Iraku.

Ako bude osuđen u SAD, Asanž proveo bi ostatak života u zatvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni