POLICIJA UPOZORAVA VLASNIKE VOZILA: Kradljivci kola koriste Eplov AirTag

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

08. 12. 2021. u 00:19

RANIJE ove godine Epl je objavio AirTag tracker koji se može prikačiti na bilo koji predmet kako bi ga pratio.

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА ВЛАСНИКЕ ВОЗИЛА: Крадљивци кола користе Еплов AirTag

Ilustracija policija Foto Depositos


Uređaj je brzo postao izuzetno popularan jer je poštedeo svoje korisnike brige o izgubljenim predmetima. Traker pinguje obližnje iPhone uređaje, a oni zatim šalju AirTag podatke o lokaciji svom vlasniku.

Gadžet za praćenje se pokazao toliko korisnim da ga sada koriste i kradljivci automobila – navodi regionalna policiji Jorka u Ontariju, Kanada.

Policija je saopštila da kriminalci zakače AirTag na automobil koji ih zanima na javnom parkingu, prate ga dok se vlasnik vozi kući, a zatim ga ukradu direktno sa prilaza.

Prestupnici otvaraju automobile šrafcigerom, a zatim reprogramiraju automobil preko dijagnostičkog porta kako bi se mogao pokrenuti pomoću ključa za paljenje koji su kriminalci poneli sa sobom. Ovaj način krađe automobila je mnogo sigurniji za lopove nego da to rade na javnom mestu.

Policija je istakla da se broj slučajeva koji uključuju AirTag značajno povećao. Od septembra 2021. policija je zabeležila pet krađa vrhunskih vozila gde je korišćen AirTag. Među ciljanim automobilima su Lexus S350, Ford F150, Toyota Highlander i Honda C-RV.

Policija preporučuje vlasnicima automobila da preduzmu određene mere bezbednosti kako bi zaštitili svoja vozila. Oni uključuju ostavljanje automobila u zatvorenoj garaži, korišćenje brava za točkove i omogućavanje dijagnostičkog zaključavanja porta. Takođe se preporučuje da redovno proveravate automobil na neželjene AirTag tragače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)