KIJEVSKI REŽIM MORA DA ISPUNI SVOJE OBAVEZE: Lavrov o razgovoru Putina i Bajdena

Novosti online

07. 12. 2021. u 12:52

RUSKA strana će tokom razgovora predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena još jednom jasno izneti svoje pristupe rešenju ukrajinske krize, odnosno potrebu da se Kijev primora da realizuje Minske sporazume, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

КИЈЕВСКИ РЕЖИМ МОРА ДА ИСПУНИ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ: Лавров о разговору Путина и Бајдена

Foto: EPA

- Još jednom ću naglasiti da ćemo danas imati važan događaj u našim odnosima –telefonski kontakt predsednika Putina i Bajdena. Mi ćemo, naravno, vrlo jasno izneti naše pristupe ukrajinskom rešenju, potrebi da se kijevski režim primora da ispuni svoje obaveze napisane crno na belo u okviru minskog paketa mera - rekao je Lavrov novinarima.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da predstave stvari kao da Rusija mora da realizuje Minske sporazume, a Vašington ovaj dokument tumači na potpuno neprihvatljiv način, smatra Lavrov.

- A naše američke kolege pokušavaju da predstave slučaj na način kao da Rusija mora da poštuje prekid vatre, povuče teško naoružanje i obezbedi uspostavljanje socio-ekonomskih veza između Donbasa i ostatka Ukrajine. Istovremeno, hvale kijevski režim što je, vidite, još jednom produžio zakon o posebnom statusu i još jednom razvija zakon o amnestiji. A to što se gore navedeni dokumenti koriste u Kijevu za podrivanje Minskih sporazuma, čini mi se da bi trebalo da Amerikancima bude dobro poznato - dodao je Lavrov.

On je naglasio da se mirovno rešenje u Ukrajini može odvijati „isključivo na osnovu direktne i nedvosmislene realizacije Minskih sporazuma“.

Lavrov je konstatovao i da Kijev, sudeći po svemu, neće slušati nikog osim Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je naveo, mirovno rešenje u Donbasu moguće je samo kroz direktan dijalog između Kijeva sa Donjeckom i Luganskom.Prema rečima ruskog ministra, što se tiče mirovnog rešenja, taj put je jedini moguć.

Lavrov je dodao i da je Rusija ozbiljno zabrinuta zbog pokušaja ukrajinskih vlasti da provociraju svoje zapadne pokrovitelje uoči pregovora Putina i Bajdena.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država razgovaraće putem video-konferencije 7. decembra. Pretpostavlja se da će Putin i Bajden razgovarati o tenzijama oko Ukrajine, pomeranju NATO-a ka granicama Rusije i inicijativi ruskog lidera o bezbednosnim garancijama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti