NEMA MESTA EMOCIJAMA: Kremlj o razgovoru Putina i Bajdena

Novosti onlajn

07. 12. 2021. u 12:06

SMISAO razgovora predsednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, postoji u svakom slučaju, bez obzira na negativne tonove sa američke strane, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

НЕМА МЕСТА ЕМОЦИЈАМА: Кремљ о разговору Путина и Бајдена

Džo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

Putin će se, dodao je, rukovoditi nacionalnim interesima a ne emocijama.

Kako je najavljeno, dvojica predsednika razgovaraće danas a pretpostavlja se da će glavne teme biti Ukrajina, pomeranje NATO ka granicama Rusije, kao i inicijativa ruskog lidra o garancijama bezbednosti.

- Svakako ima smisla razgovarati. I na tome se bazira diplomatski pogled na svet predsednika Putina. On je spreman za razgovor, ali razgovor mora da bude na bazi uzajamnog uvažavanja i tokom razgovora partneri treba da uzimaju u obzir međusobne interese i zabrinutost. Ne sumnjam da je naš predsednik spreman da stavi do znanja američkom kolegi sve zbog čega je zabrinut, sasluša šta njega brine i da odgovarajuća objašnjenja - naveo je Peskov.

Kako je dodao, u tom razgovoru Putin se neće rukovoditi emocijama već polazeći od nacionalnih interesa.

- Mediji objavljuju veliki broj dezinformacija... Vidimo da raste napetost u retorici, ali mi pozivamo da se sačuva trezvenost. Predsednici nikada ne razgovaraju polazeći od emocija već polazeći od svojih nacionalnih interesa - rekao je Peskov na pitanje novinara o tome da li je pisanje medija o mogućim novim američkim sankcijama protiv Rusije uticalo na raspoloženje Putina pred razgovor s Bajdenom.

Portparol Kremlja je napomenuo da u Moskvi ne očekuju nikakav proboj od ovih razgovora.

- Ne treba očekivati nikakav proboj od tog razgovora. To je jednostavno radi razgovor u teškom periodu. Eskalacija napetosti u Evropi premašuje granice, ona je vanredna i to naravno zahteva da se o tome razgovara na najvišem nivou - ocenio je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima