"POVEČERJE" PRST U OKO ŽRTVAMA NACIZMA: Oproštaj Nemačke od Angele Merkel uzburkao duhove , ikonografija podsetila na prošlost

Ivana Stanojević

04. 12. 2021. u 22:33

OPROŠTAJ nemačke nacije od odlazeće kancelarke Angele Merkel, minule sedmice u Berlinu, uzburkao je duhove i nagnao mnoge da "gutaju knedle". Sličnost tradicionalne manifestacije "Veliko povečerje", kojim Nemci ispraćaju sa funkcije svoje kancelare, predsednike i ministre vojne, sa postrojavanjem Hitlerovih nacionalsocijalista, bila je tolika da je uterivala strah u kosti.

ПОВЕЧЕРЈЕ ПРСТ У ОКО ЖРТВАМА НАЦИЗМА: Опроштај Немачке од Ангеле Меркел узбуркао духове , иконографија подсетила на прошлост

Foto EPA

Ozbiljna država, naročito ona na kojoj počiva i EU, ne (treba da) preza od demonstracije sile, ali nipošto ne sme da stavlja prst u oko naslednicima žrtava i čitavom miroljubivom svetu. Nemački narod i danas oseća grižu savesti zbog svoje uloge agresora u Drugom svetskom ratu. Ipak, u decenijama koje su sledile, nije promenjena tradicija "Velikog povečerja". Poslednjih godina, sve je više onih koji zagovaraju prekrajanje ovog običaja, jer šlemovi kakve pamte borci protiv Trećeg rajha, baklje koje asociraju na "Kristalnu noć" i ovog puta su bili potresan prizor, posebno za narode - žrtve nacizma.

Uz podsećanje da tema ratnih reparacija nije skinuta s dnevnog reda, Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i vicepremijer, optužio je Berlin da radi na izgradnji tzv. Četvrtog rajha.

- Teško iskušenje nadvilo se nad Evropljane, Nemačka je položila karte na sto. Ostvarenje takvih ambicija ne smemo da dozvolimo - upozorio je Kačinjski.

Nemački dnevnik "Frankfurter algemajne" podseća da su ove optužbe iz Poljske, u suprotnosti sa doskorašnjim pohvalama na Merkelin račun, koje je i sam Kačinjski u više navrata okarakterisao kao "najbolji izbor".

Da li je, Merkelova, svojim ponašanjem tokom oproštajne večeri, poslala sunarodnicima svojevrsnu poruku, instistirajući i na muzičkim obeležjima iz nekadašnje Istočne Nemačke? Možda im je time poručila da se manu osvajačkih ambicija, kako se podela Nemačke ne bi ponovila?

Na jednu drugu podelu ukazuju ovih dana sunarodnici Kačinjskog, ispisujući plakate i donoseći ih pred nemačku ambasadu u Varšavi. "Zašto delite žrtve?" pitaju predstavnika zvaničnog Berlina, misleći na nedavnu odštetu Namibiji zbog kolonijalne istorije duge čitav vek i genocida koju je činila Nemačka. Istovremeno, Berlin odbija da isplati Poljskoj ratne reparacije i odštetu za prisilni rad u Trećem rajhu. Umesto toga, Varšavi je udelila simboličnu sumu, kojom joj "maže" oči.

ZAHVALNA

ODLAZEćA kancelarka oprostila se, posle 16 godina na najvišoj državnoj funkciji, rekavši da su je, na tom putu, vodili poslušnost i zahvalnost. Emocije, koje sebi nikada nije dozvoljavala, jer im tamo gde je politička moć, nikako nije mesto, sada su probile kruti kancelarkin oklop. Kao i njen socijaldemokratski prethodnik, i ona je imala suze u očima dok je izgovarala: "Od srca vam se zahvaljujem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest