ŠPANCI USVOJILI ZAKON: Priznanju životinje kao živa bića

Srna

03. 12. 2021. u 22:20

DOMI dom parlamenta Španije usvojio je danas novi zakon kojim se životinje priznaju kao živa bića, a ne predmeti.

ШПАНЦИ УСВОЈИЛИ ЗАКОН: Признању животиње као жива бића

Ilustracija - Foto AP

Zakonom se menja pravni status životinja u Građanskom zakoniku, Zakonu o hipoteci i Zakonu o parničnom postupku, bez obzira da li su životinje domaće ili divlje.

Životinje se više ne mogu smatrati predmetima, što znači da se ne mogu posedovati, oduzimati, napuštati ili maltretirati.

Životinje se, u slučaju razvoda braka, ne mogu odvojiti od vlasnika, a da se ne vodi računa o njihovoj dobrobiti i zaštiti, odnosno par treba da odluči ko će se brinuti o životinji i na koji period, a ako se ne može postići sporazum, umešaće se sud.

Štaviše, domaće životinje više ne ispunjavaju uslove za hipoteku i životinje se ne mogu zapleniti zbog neplaćanja. Amandman na španski građanski zakonik tretira životinje kao "apsolutno neprikosnovene". Amandman definiše vezu između životinje i porodice sa kojom živi.


Španska socijalistička partija /PSOE/ i partija Unidas Podemos predložile su amandmane. Sve stranke osim krajnje desničarske stranke "Voks" podržale su odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!