ZARAZIO SE PUTUJUĆI AVIONOM? Novi pacijent zaražen omikronom registrovan u Italiji

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

02. 12. 2021. u 16:28

POSLE prvog slučaja putnika zaraženog omikronom, novim sojem korona virusa, koji je u Italiju stigao avionom iz Mozambika, na rimski aerodrom Fjumičino i zarazio (za sada otkrivenih) osam osoba, sada je registrovan drugi slučaj.

ЗАРАЗИО СЕ ПУТУЈУЋИ АВИОНОМ? Нови пацијент заражен омикроном регистрован у Италији

Foto:EPA

Novi oboleli takođe je u Italiju doleteo avionom, a reč je o igraču ragbija koji je stigao iz Johanesburga, preko Amsterdama. On je sa rimskog aerodroma otišao u Algeru na Sardiniji, gde je utvrđeno da je pozitivan na novi južnoafrički soj.

U Afriku je otišao da igra na turniru u selekciji Katalonije, sa timom iz Barselone, u trenutku kada je u tom delu sveta novi soj bio veom malo raširen. Posle tri utakmice prošle sedmice turnir je prekinut, jer se virus širio velikom brzinom.

Sportista je uhvatio poslednji let prema Evropi, koja je zabranila letova iz Afrike, za Amsterdam (Italija je još u novembru zabranila letove iz Južne Afrike). Uradio je test pre polaska na put - bio je negativan, uradio je test u Amsterdamu, pre polaska za Rim, opet je bio negativan, a isti rezultat bio je prilikom testa na rimskom aerodromu pre polaska za Algeru. Kada je stigao u Algeru, poslednji test je pokazao da je pozitivan.

Pre nego što je stigla potvrda rezultata testa u Algeri, mladi sportista (28 godina) sam je odlučio da se stavi u dobrovoljnu samoizolaciju iako je bio asimptomatičan. Inače je vakcinisan sa obe doze, oseća se dobro, samo ima simptome umora.

Foto:EPA

Svi putnici iz aviona Fjumičino -Algera, njih 130, su u karantinu, a sada se ulazi u trag putnicima na liniji Amsterdam-Fjumičino.

Zdravstvene službe analizujući ovaj slučaj ne isključuju mogućnost da se zarazio u Africi, ali ni da je „pokupio virus“ negde na relaciji Johanezburg-Amsterdam, ili Amsterdam-Rim.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju