"KIJEVSKI REŽIM MOŽE KRENUTI U VOJNU AVANTURU" Lavrov: NATO gomila vojnu tehniku kod ruskih granica

Novosti onlajn

30. 11. 2021. u 13:54

NATO gomila vojnu tehniku kod ruskih granica, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

КИЈЕВСКИ РЕЖИМ МОЖЕ КРЕНУТИ У ВОЈНУ АВАНТУРУ Лавров: НАТО гомила војну технику код руских граница

Foto: Profimedia

- U blizini naših granica raspoređuju se značajne jedinice i borbena tehnika zemalja NATO-a, uključujući američku i britansku. U Ukrajini, na kontakt liniji u Donbasu, gomila se sve više snaga i sredstava uz podršku sve većeg broja zapadnih instruktora - konstatovao je Lavrov nakon sastanka sa brazilskim kolegom.

Takođe je istakao da Zapad odavno provocira Ukrajinu na antiruske akcije.

- Mogu potvrditi ono što je prilično dobro poznato: Zapad odavno podstiče Ukrajinu – i ne samo Ukrajinu, na antiruske akcije - ocenio je šef ruske diplomatije, istakavši da je uvlačenje zemalja sa postsovjetskog prostora u NATO „najbolji primer za to“, pošto je Zapadu dobro poznat stav Rusije o tome.

Takođe je dodao da Zapad podstiče aktuelne vlasti Ukrajine na upotrebu sile u Donbasu. Prema rečima Lavrova, u zoni sukoba na istoku Ukrajine Kijev koristi naoružanje zabranjeno Minskim sporazumima. Stoga Rusija ne može isključiti mogućnost da će Kijev krenuti u vojne avanture.

- Jednostavno nemamo pravo da isključimo mogućnost da kijevski režim krene u vojnu avanturu. Sve to stvara direktnu pretnju za bezbednost Rusije. O tome je 18. novembra govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je istakao da nam sukobi ne trebaju, ali ako Zapad ne bude mogao da zaustavi Ukrajinu, nego je, naprotiv, bude podsticao naravno da ćemo preduzeti sve neophodne korake za osiguravanje naše pouzdane bezbednosti - poručio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je izrazio nadu da aktuelni kijevski režim ipak neće krenuti putem bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija iz avgusta 2008. godine.

Podsetimo, u noći 8. avgusta 2008. godine Gruzija je izvela oružani napad na Južnu Osetiju. Rusija je stala u zaštitu civilnog stanovništva i svojih mirovnih snaga koje su boravile u regionu od 1992. godine. U petodnevnom ratu poginulo je preko hiljadu ljudi, od kojih i 72 ruska vojnika.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)