''TURISTI'' IDU IZ BELORUSIJE: Šest aviona iz Minska u Irak vratilo više od 1.800 migranata koji su hteli u Nemačku

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

29. 11. 2021. u 23:34

MIGRANTI sa Bliskog istoka polako napuštaju Belorusiju.

ТУРИСТИ ИДУ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ: Шест авиона из Минска у Ирак вратило више од 1.800 миграната који су хтели у Немачку

Lider iz Minska sa izbeglicama, Foto AP

U ponedeljak je u Irak poleteo šesti avion i u domovinu vratio "turiste" koji su minulih dana bezuspešno pokušavali da pređu poljsku granicu. I danas vlasti Iraka šalju avion po svoje građane. Mediji u Minsku saopštavaju da je Belorusiju do sada napustilo više od 1.800 migranata iz Iraka koji su maštali da iskoriste beloruske turističke vize da bi se dokopali jedne od zemalja EU. Konačan cilj im je Nemačka gde mnogo od njih, pogotovo Kurdi, imaju rođake i poznanike.

Po službenim informacijama, u Belorusiji se nalazilo oko 7.000 migranata iz Iraka, Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka, ali i Avganistana i Afrike. Očekuje se da će migrantska kriza polako da splasne i da će Poljaci sa granice prema Belorusiji povući veliki broj vojnika i policajaca. Kad će to biti, teško je prognozirati, jer Poljaci tvrde da se kod pograničnog prelaza Bruzgi još uvek nalazi oko 4.000 izbeglica.

Prošlog petka, sasvim neočekivano, migrantski logor je posetio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. On je kazao migrantima da nikoga silom neće vraćati u domovinu ma koliko se tome protivili Poljaci.

- One koji uporno hoće da pređu poljsku granicu, nećemo hvatati i tući. Ako možete da prođete na Zapad, idite, mi vam nećemo braniti - kazao je Lukašenko u izbegličkom logoru u Bruzgi i dodao da Poljaci tvrde da dnevno, preko njihove teritorije, kao i Litvanije i Letonije, prođe oko 200 migranata.

Foto AP

Lukašenko je upozorio da novi talas migranata može da krene preko Ukrajine, pa se ne treba prerano radovati da će migrantska kriza uskoro biti rešena. Već na proleće, iz pravca Ukrajine, migranti mogu da krenu ka Belorusiji, a zatim da ponovo pokušaju da uđu u Poljsku, ili Litvaniju.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel bila je prisiljena da mu dva puta telefonira i obraća mu se sa "gospodine predsedniče".

Na drugoj strani, Lukašenkovi kritičari kažu da nije uspeo da natera Zapadnu Evropu da mu skine sankcije. Rukovodstva susednih država sa kojima je Lukašenko u sukobu, očekuju da će EU uskoro saopštiti detalje o novom paketu sankcija protiv Belorusije.

NATO VEŽBA BLIZU GRANICA

ZEMLjE članice NATO intenzivirale su svoje vojne aktivnosti u blizini granica Rusije i Belorusije i prebacile dodatne snage i naoružanje na granicu republike, izjavio je  Aleksandar Lukašenko.

- Kao što je rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, desetine aviona lete blizu ruskih granica i vežbaju bombardovanje za izvođenje nuklearnog napada na Rusiju - rekao je Lukašenko i dodao da se ovo ne radi "uzalud" i da postoji neka namera iza toga, prenela je beloruska agencija Belta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave