I NEMAČKA SE PLAŠI ZELENIH: Berlin na pragu nove ere

Ivana Stanojević

28. 11. 2021. u 08:00

ERA kancelarke Angele Merkel završila se posle 16 godina, a novi šef nemačke države je socijaldemokrata Olaf Šolc, koji će dužnost preuzeti najkasnije do 8. decembra.

И НЕМАЧКА СЕ ПЛАШИ ЗЕЛЕНИХ: Берлин на прагу нове ере

Olaf Šolc sa najbližim saradnicima, Foto AP

Sa Merkelovom iz vlasti odlaze i njeni demohrišćani, pa nakon deceniju i po, ova partija postaje opoziciona. Prvi put će na kormilu biti trojna koalicija koju, uz socijaldemokrate, čine liberali i Zeleni.

Koalicioni sporazum potpisan je posle pregovora dugih dva meseca, što je uspeh, budući da je, nakon izbora pre četiri godine, bilo potrebno čak pet i po meseci da se dođe do vlade. Socijaldemokrata Gerhard Šreder, sklopio je kabinet za 30 dana.

Ako sve tri stranke potvrde sporazum koji su parafirali njihovi čelnici, umesto jednog, nova vlada imaće dva potpredsednika. Da bi se progurala ta novina, valjalo je naći "rupu" u propisima. Tako će kopredsednik Zelenih Robert Habek biti potpredsednik prema Ustavu, a šef liberala Kristijan Lidner, po poslovniku vlade. U vladu, sa zvanjem "ministra pri kancelaru" ulazi i Volfgang Šmit, višegodišnji blizak Šolcov saradnik.

U sporazumu na 177 strana ističe se da će vlada u Berlinu podržati šest država Zapadnog Balkana na putu ka EU, uz uslov da se ispune kriterijumi iz Kopenhagena. Sledi otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, vizna liberalizacija za Kosovo i nastavak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Podržavamo dijalog koji EU vodi u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije i napore za trajni mir u BiH, koji počiva na poštovanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženja etničkih podela - ističe se u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade.

- Uporedo sa napredovanjem pristupnih pregovora, EU mora da poboljšava svoju sposobnost prihvatanja novih članica.

Vlada je spremna za konstruktivan dijalog sa Rusijom, jer su odnosi Berlina i Moskve "duboki i multilateralni". Polaziće se, stoji u tekstu, od zajedničke i dosledne politike prema Rusiji u okviru EU, ali pojedini analitičari upozoravaju da bi Zeleni mogli da osujete deo tih planova, jer njihova kopredsednica Analena Berbok dobija fotelju šefa diplomatije.

Angela Merkel, Foto AP

Berbokova, svakako, nije ličnost za koju postoji konsenzus po pitanju ove osetljive funkcije. Naprotiv, ima čitavu armiju protivnika, među kojima je legenda Levice Oskar Lafonten, koji je nedavno za "Velt" izjavio da je "njeno imenovanje na ovaj položaj prava katastrofa". Veteran među socijalistima smatra da "će ona povećati pritisak na Rusiju i nekritički slediti američku politiku konfrontacije prema Moskvi i Pekingu". Dojče vele dodaje i da činjenica da je konzervativni list ovo objavio potvrđuje da će Berbokova trpeti kritike iz mnogih pravaca.

I dok su oponenti Zelenih isticali da je "Severni tok dva" "strogo ekonomski projekat", Berbokova je izjavljivala da je "to izdajnički plan ruske strane sa Vladimirom Putinom na čelu". U to se, kako kaže, sama uverila na terenu, prilikom posete Rusiji i razgovora sa ključnim "igračima". Ona je tvrda i prema Mađarskoj, pa se zbog "autoritarnosti Viktora Orbana" izjašnjavala za presecanje tokova novca iz EU ka Budimpešti.

Ima dakle, i te kako mnogo bojazni da bi Berbokova mogla da bude još opasnija od svog partijskog kolege Fišera, koji je 1999. godine ubedio Bundestag da upali "zeleno" svetlo za bombardovanje SRJ.

ŠOLC PRVO IDE U PARIZ

PRVI korak na spoljnopolitičkom terenu za Olafa Šolca biće, kako je najavio, put u Pariz, u čemu sledi primer Angele Merkel iz 2005. godine, a 10. decembra susrešće se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, doduše virtuelno, u okviru svetskog Samita o demokratiji. Istog dana, Analena Berbok učestvovaće na skupu ministara spoljnih poslova zemalja G7 u Liverpulu. Nemačka dogodine preuzima predsedavanje ovom grupacijom najrazvijenijih država.

NATO BEZBEDNOST

U KOALICIONOM sporazumu se ističe da će, na spoljnopolitičkom planu okosnica biti transatlantski savez, a NATO "neizostavni deo bezbednosti". Nemačka će se aktivno zalagati za jačanje političke dimenzije Alijanse, između ostalog da bi se "oslabile tenzije unutar saveza".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)