SZO SE OGLASILA NAKON HITNE SEDNICE: Biće potrebne nedelje da bi se otkrile mogućnosti novog soja virusa

Novosti onlajn

26. 11. 2021. u 14:38

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu "naučni pristup zasnovan na proceni rizika".

СЗО СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН ХИТНЕ СЕДНИЦЕ: Биће потребне недеље да би се откриле могућности новог соја вируса

Foto: EPA

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost", objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

- SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja - naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.

Istakao je i daje do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters.

Lindmajer je apelovao na ljude da nose zaštitne maske kad god je to moguće, da izbegavaju velika okupljanja, provetravaju prostorije i vode računa o higijeni ruku.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira preneo je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba