POTREBNA ISTA DOKUMENTACIJA: MIA - Ostaju ista pravila za putovanja u Grčku

Tanjug

26. 11. 2021. u 12:18

AKTUELNA pravila i preduslovi za putovanje u Grčku ostaju nepromenjena kao i prethodnih šest meseci, što znači da je potreban dokument o kovidu-19 i kompletan PLF obrazac, javlja makedonska agencija MIA.

ПОТРЕБНА ИСТА ДОКУМЕНТАЦИЈА: МИА - Остају иста правила за путовања у Грчку

Foto: EPA

Nova ministarska odluka "Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja kovida-19" već je objavljena u Službenom glasniku Grčke i važi do sledećeg petka, 3. decembra 2021. godine.

Dokument o kovidu-19, odnosno potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti ili negativan PCR/brzi test, zajedno sa popunjenim PLF formularom, i dalje su neophodni za putovanje u Grčku, a nevakcinisani će biti testirani na ulazu u zemlju.

Ista dokumenta, osim obrasca PLF, obavezna su za ulazak u zatvorene objekte u Grčkoj, sa izuzetkom supermarketa, prodavnica hrane, benzinskih pumpi i apoteka, jer se mere u zemlji, osim za državljane Grčke, takođe primenjuju za turiste.

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju", kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na kovid-19.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test na kovid-19, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku, ili uz negativan PCR test, koji je urađen tokom poslednja 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv korona virusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid-19, u periodu od najmanje 30, a najviše 180 dana od putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za decu od 12 godina i stariju, a sva lica (važi i za decu bez obzira na godište) koja ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave PLF preko sajta (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) - i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Licima koja ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma.

Negativan rezultat obaveznog PCR testa i brzog testa na ulaznim tačkama u Grčkoj preduslov je za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija, Maroko, Pakistan, Rusija i Turska.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo 14 dana od druge doze ili potvrdu da su preležali bolest u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni Kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)