NOVI RUSKI SISTEM S-550: Šta su činjenice, a šta samo nagađanja (VIDEO)

Novosti online

21. 11. 2021. u 01:03

SOVJETSKI Savez nije mogao u potpunosti da odgovori na američki program „Zvezdanih ratova”, a zatim se raspao. Sada se izgleda neki vojni projekti kasne sovjetske epohe i te kako mogu aktualizovati, kako bi obezbedili pouzdanu protivraketnu kupolu.

НОВИ РУСКИ СИСТЕМ С-550: Шта су чињенице, а шта само нагађања (ВИДЕО)

Foto: Printksin

Nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin, u toku sastanka sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa, istakao značaj isporuka sistema S-350, S-500 i S-550 Oružanim snagama Rusije. Protivvazdušni sistemi S-350 „Vitjaz” i S-500 „Prometej” su već dovoljno poznati, pa i medijima, ali se sistem S-550 prvi put zvanično pominje na tom nivou. Zasad nije sasvim jasno šta tačno stoji iza oznake S-550. Ali sistem upravo tako označen razvijan je poslednjih godina postojanja SSSR-a i trebalo je da kardinalno promeni sposobnosti protivraketne odbrane zemlje. Ali da krenemo redom.

Simetričan i asimetričan odgovor SSSR-a

Godine 1981. pokrenut je mobilni protivraketni sistem kratkog dometa S-550. Razvoj se zasnivao na iskustvu rada na sistemu S-225 Azov, koji je građen i testiran krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu.

Tih godina, testiranje i razmeštanje mobilnog protivraketnog sistema predstavljalo bi kršenje Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane između SSSR-a i SAD.

Stoga je prvi model sistema napravljen u uslovno stacionarnoj verziji — sa premeštanjem opreme kompleksa u nemobilnim kontejnerima. Odvojeno je napravljen kontejner za radarski sistem navođenja, komandni punkt koji predviđa raspoređivanje operatora sistema i računarski centar. Jasno je da tokom prelaska sa testiranja na raspoređivanje stacionarni kontejneri dosta lako mogli da postanu mobilni (odnosno, da bi se mogli prebazirati — što bi omogućilo da se operativno izvede prebacivanje sistema protivraketne odbrane u bilo koju tačku zemlje.

Godine 1985. usvojen je veliki program razvoja sistema protivraketne odbrane, koji je predviđao rad na jednom od delova „sovjetskog odgovora na SDI” (Stratešku odbrambenu inicijativu) — reč je o američkom programu koji takođe zovu programom američkih „zvezdanih ratova”. Bar na rečima, planirali su razmeštanje moćnog kosmičkog sistema protivraketne odbrane, koji bi mogao da dovede u pitanje nanošenje sovjetskog uzvratnog raketno-nuklearnog udara.

SSSR je pripremao asimetričan odgovor novim kompleksima strateških raketnih sistema i simetričan — razvojem sopstvenih sistema protivraketne odbrane. Radovi su se odvijali u nekoliko pravaca odjednom: na kopnu su razvijali sistem protivraketne odbrane Moskve A-135, za kosmos su planirali razvoj sistema PRO SK-1000, uz razmeštanje delova borbenih elemenata u kosmičkoj orbiti.

Još jedna komponenta velikog programa izgradnje protivraketnog štita u poslednjim u godinama pred raspad SSSR-a trebalo je da bude pomenuti mobilni protivraketni sistem S-550. Po svojim mogućnostima on je bio sličan sistemu protivraketne odbrane A-135, ali je bio dosta kompaktniji.

Protivraketna „kupola” protiv bilo koje bojeve glave

Proizvodnja delova za novi sistem PRO S-550 radi sprovođenja testiranja počela je 1985. godine. Tri godine kasnije već su bili napravljeni komandni punkt i računarski sistemi novog kompleksa, bilo je u toku montiranje radarskog sistema sa rotacionom radarskom antenom s vidokrugom od 360 stepeni.

Njegovo testiranje bilo je planirano da počne 1990. godine na poligonu Sari-Šargan u verziji stacionarnog kompleksa da se ne bi kršio Sporazum o protivraketnoj odbrani. Ali krajem osamdesetih, verovatno usled ekonomskih problema i/ili Gorbačovljeve miroljubive politike, doneta je odluka da se obustavi rad na novom kompleksu. Već posle raspada SSSR-a oprema probnog modela S-550 je demontirana.

S obzirom na to da je S-550 nastao kao sistem protivraketne odbrane kratkog dometa i trebalo je da iskoristi iskustvo izgradnje raketa PRS-1 (53T6) sistema protivraketne odbrane A-135, može se pretpostaviti da je kompleks trebalo da obezbedi protivraketnu kupolu visine do 100 kilometara i radijusa do 100-150 kilometara nad bilo kojim branjenim objektom. Ta kupola je trebalo da brani objekat od napada balističke rakete bilo kog tipa i bilo kog skupa bojevih glava.

Foto: Printscreen/Jutjub/STEPforward

Nije važan izgled, već funkcionalnost

Nema detalja o tome kako danas izgleda kompleks S-550, ali se može pretpostaviti da je koncept mobilnog sistema PRO S-550 iz osamdesetih-devedesetih godina dobio novi razvoj na bazi sistema PRO S-500 „Prometej“, koji sam po sebi ima protivraketne kapacitete. Drugim rečima, S-550 bi mogao da izgleda kao kompaktniji „Prometej“, modernizovan uz pomoć specijalizovanog protivraketnog radara.

Uostalom, nije važan izgled nego funkcionalnost. Može se pretpostaviti da će S-500 i S-550 podeliti dužnosti. Verovatno će se S-500 baviti pre svega PRO i hiperzvučnim borbenim blokovima, koji u perspektivi mogu da dobiju i potencijalni ruski protivnici, uključujući SAD. Dotle će S-550 više dejstvovati po strateškim udarnim sredstvima, to jest po borbenim blokovima balističkih raketa dugog dometa.

Da li su S-550 uništili?

Ovo je samo jedna od verzija. Inače, u štampi se može naići na mnoštvo hipoteza u vezi sa S-550. Ima i logičnih, recimo da će S-500 uz povećani bojevi komplet i smanjeni radijus dejstva u poređenju sa S-500 biti nešto slično kao S-350 u poređenju sa S-300.

Ima i nekih egzotičnih: tobože, jedini probni model S-550 uništen je još davne 1992. godine. Najzad, ima i onih koje su najrazumnije, koje kažu: sačekati da država predoči zvanične informacije o projektu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!