POLJSKA KUPUJE "UBICE S-400": Varšava se naoružava, pazariće opake američke rakete

Novosti online

19. 11. 2021. u 10:18

POLjSKA planira da kupi od Amerike napredne protivradarske navođene rakete AARGM – "ubice" sistema PRO u koje spadaju, između ostalih, i ruski sistemi S-400 "Trijumf", piše poljski list "Difens24".

ПОЉСКА КУПУЈЕ УБИЦЕ С-400: Варшава се наоружава, пазариће опаке америчке ракете

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

Prema rečima autora članka, raketama mogu naoružati poljske lovce F-16 "Fajting falkon" i F-35 "Lajtning II".

- Moguće uvođenje raketa AARGM za lovce F-16 omogućiće da se pripremi baza podataka o pretnjama, između ostalog i na osnovu letova koji su izvedeni u blizini granice Poljske sa Kalinjingradskom oblasti i Belorusijom - ističu autori članka.

Takođe se navodi da će napredna navođenja raketa povećanog dometa AGM-88G postati "važno sredstvo lovaca F-35 u borbi protiv elemenata ograničavanja i uskraćivanja pristupa i manevrisanja".

- Raketa velike brzine moći će da uništava mete na relativno velikim udaljenostima za kratko vreme uz zadržavanje karakteristika smanjene vidljivosti - precizirano je u članku.

Ranije je vicepremijer Poljske Jaroslav Kačinski predstavio novi zakon "O odbrani otadžbine", gde je Rusija označena kao potencijalni protivnik. Prema njegovim rečima, Poljska se nalazi na granici NATO-a i Evropske unije, stoga treba da ima "ozbiljnu snagu za obuzdavanje", a u slučaju potrebe i mogućnost da se samostalno brani duže vreme. Kačinski je istakao da Rusija ima moćnu vojsku koja "stalno izvodi vojne vežbe" u blizini poljske teritorije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave