ISLAMSKA DRŽAVA OSVAJA AVGANISTAN: Drastično povećan broj napada džihadista

D. D. S.

18. 11. 2021. u 12:50

IZASLANICA Ujedinjenih nacija u Avganistanu Debora Lajons je iznela uznemirujuću procenu da su, posle uspona Talibana na vlast, u gotovo svim avganistanskim regijama počele da niču podružnice Islamske države Iraka i Levanta (ID) i da njihov broj i dalje raste. Ona tvrdi da Talibani nisu u stanju zaustaviti rast ID u pokrajini Horasan.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ОСВАЈА АВГАНИСТАН: Драстично повећан број напада џихадиста

Foto: AP Photo via militant website, File

- ID koja je bila svedena na grupice prisutne u svega nekoliko pokrajina i glavnom gradu, sada se može naći u gotovo svim pokrajinama i vrlo je aktivna - izjavila je Lyons, dodajući da je broj njihovih napada narastao za više od pet puta u poslednjih godinu dana, sa 60 u 2020. na 334 u ovoj godini.

Ona je Savetu bezbednosti UN rekla da se talibanski odgovor na širenje ID u pokrajini Horasan "najčešće oslanja na izvansudske postupke pritvaranja i ubijanja" osumnjičenih pripadnika te skupine. "To područje zaslužuje više pažnje od međunarodne zajednice", upozorila je.

Njene tvrdnje su iznete nekoliko sati pošto su pripadnici ID, ideološki bliski Talibanima, preuzeli odgovornost za dve eksplozije u četvrti Kabula pretežno naseljenoj šiitskim muslimanima, u kojima su poginule najmanje četiri osobe.

Lajons je upozorila i na moguću humanitarnu katastrofu koja preti Avganistancima kako se zima približava, a sve zbog ekonomije koja je u padu. Ona preklinje međunarodnu zajednicu da pronađe načine finansiranja radnika u zdravstvenom sistemu, učitelja i humanitarca, dodajući da humanitarne pomoći nema dovoljno.

Urušavanje ekonomije vodi ka povećanju trgovine drogom, oružjem i ljudima, a nekontrolisani protok novca samo može pomoći finansiranje terorizma, rekla je Lajons.

- Te patološke pojave će prvo pogoditi Avganistan, a onda će uticati na celu regiju - zaključila je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio