POZIVAJU NA UZDRŽANOST: Moskva spremna da nastavi da pruža pomoć Jerevanu i Bakuu

Novosti onlajn

17. 11. 2021. u 17:49

RUSIJA je spremna da dalje pomaže Jermeniji i Azerbejdžanu u održavanju mira i stabilnosti u regionu i poziva ih na uzdržanost, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ПОЗИВАЈУ НА УЗДРЖАНОСТ: Москва спремна да настави да пружа помоћ Јеревану и Бакуу

Foto: Jutjub/Ruptly

- Iz izjava zvaničnih predstavnika Bakua i Jerevana jasno je da strane dijametralno suprotno opisuju situaciju i optužuju jedna drugu za ono što se dogodilo (granatiranje vojnih položaja). Rusija je u kontaktu i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom kako bi se situacija smirila… Nastavljamo zajednički rad na otklanjanju tenzija. Pozivamo obe strane na uzdržanost, da ne dozvole nove incidente, da sve sporove rešavaju isključivo političkim i diplomatskim putem. Spremni smo da nastavimo da pomažemo stranama u interesu održavanja mira i stabilnosti u regionu - objasnila je ona.

Zaharova je podsetila da je ranije predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao sa svojim azerbejdžanskim i jermenskim kolegama.

- Kao rezultat ovih posredničkih napora, sukobi su sinoć prestali - rekla je ona.

- Nedavni događaji potvrđuju značaj što skorijeg pokretanja procesa razgraničenja i naknadne demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice, kao i (značaj) početka rada odgovarajuće komisije na osnovu ranije podnetih ruskih predloga - rekao je diplomata.

Komentarišući mogućnost da Rusija upotrebi mehanizme ODKB i Ugovora o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Ruske Federacije i Jermenije, koji je zaključen 1997. godine, Zaharova je napomenula da Rusija „ozbiljno shvata i svoje bilateralne i multilateralne obaveze“.

- Kao što sam već rekla, preko bilateralnih linija se vode konsultacije. Što se tiče ODKB-a, prema našim informacijama, oni pomno prate situaciju na jermensko-azerbejdžanskoj granici - dodala je portpatolka.

U utorak su se između oružanih snaga Jermenije i Azerbejdžana u pograničnim delovima Sjunikske oblasti Jermenije vodile intenzivne borbe. Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu duboko na teritoriju Jermenije. Pod pretnjom se našao državni auto-put koji povezuje glavni grad Jermenije sa južnim regionima zemlje i Iranom. Baku je okrivio Jermeniju za dešavanja, optužujući jermenske oružane snage za provokaciju. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, jermenski vojnici napali su položaje azerbejdžanske vojske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere