KRAH SISTEMA PCR TESTIRANJA U AUSTRIJI: Laboratorije preopterećene - Izuzetno dug period čekanja na rezultate

Tanjug

16. 11. 2021. u 09:20

ZBOG velike navale je u pojedinim austrijskim pokrajinama došlo do kraha sistema PCR testiranja, odnosno dugo se čeka na rezultate.

КРАХ СИСТЕМА ПЦР ТЕСТИРАЊА У АУСТРИЈИ: Лабораторије преоптерећене - Изузетно дуг период чекања на резултате

Foto: Depositphotos

- Može doći do dugog čekanja pošto su u pojedinim opštinama i regionima laboratorije preopterećene - poručuju iz Apotekarske komore.


Najpogođenija je pokrajina Salcburg, gde su apoteke privremeno obustavile PCR testiranje. Takođe se dugo čeka na rezultate i u pokrajinama Forarlberg i Tirol.

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su testovi potrebni za odlazak na posao. Naime, na radnom mestu u Austriji primenjuje se "3G" pravilo, a to znači da zaposleni za dolazak na posao mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ili negativan test.

Usled primene "3G" pravila ispred punktova za testiranje dugi su redovi.

Zbog kašnjenja rezultata testova, duže od 24 sata, pojedini zaposleni su u nemogućnosti da dođu na posao, a, kako ukazuju iz Privredne komore, već se desilo da su firme zaposlene vraćali kući.

Prema proceni Ministarstva zdravlja, zbog primene "3G" pravila na radnom mestu redovne testove treba oko 1,4 miliona zaposlenih.

Antigenski test ima važenje od svega 24 sata, a PCR test 48 sati, zbog čega se veći broj odlučuje na PCR testove.
 

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)