NOVI UDAR NA RUSIJU: London hoće da zauzda Kremlj - šefica diplomatije traži sankcije za "Severni tok"

Novosti online

14. 11. 2021. u 07:46

MINISTARKA inostranih polova Velike Britanije Liz Tras pozvala je Evropsku Uniju da ojača svoje veze sa drugim državama-jedinomišljenicama i revidira svoju zavisnost od isporuka gasa iz Rusije, blokiravši sertifikaciju "Severnog toka 2", piše britanski "Sandej Telegraf".

НОВИ УДАР НА РУСИЈУ: Лондон хоће да заузда Кремљ - шефица дипломатије тражи санкције за Северни ток

Foto: Profimedia/Jutjub/4K Adventure

- On (gasovod) može potkopati evropsku bezbednost, omogućivši Rusiji da pojača kontrolu nad državama koje se oslanjaju na njen gas, uprkos tome što nas pandemija podseća na važnost postojanja različitih lanaca snabdevanja kako bi se izbegla strateška zavisnost od nepouzdanih partnera - izjavila je Trasova listu.

Ona je naglasila da "u ovom kritičnom trenutku treba produbiti naše investicione i trgovinske veze sa državama koje poštuju pravila i omogućavaju procvat slobodnih tržišnih ekonomija. Ne možemo i nikada nećemo pružati pomoć onima koji žele da potkopaju slobodu i demokratiju".

Gasovod "Severni tok 2" polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra.

Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije "Nord strim 2 AG" kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)