U NEMAČKOJ OBELEŽENA 83. GODIŠNJICA "KRISTALNE NOĆI": Antijevrejski pogrom odneo 91 žrtvu

Tanjug

09. 11. 2021. u 14:24

U NEMAČKOJ je danas obeležena 83. godišnjica antijevrejskog pogroma - "Kristalne noći", a predsednik Frank-Valter Štajnmajer je tim povodom održao govor u Berlinu, navodeći da je ovo mračan dan koji tera suze na oči.

У НЕМАЧКОЈ ОБЕЛЕЖЕНА 83. ГОДИШЊИЦА КРИСТАЛНЕ НОЋИ: Антијеврејски погром однео 91 жртву

Foto: Depositphotos

Štajnmajer se osvrnuo na 9. novembar 1938. godine, kada su nacisti ubili najmanje 91 osobu, uništili oko 7.500 prodavnica i zapalili više od 1.400 sinagoga.

Predsednik Nemačke je podsetio i da je 9. novembra pao Berlinski zid, kao i da je 1918. godine socijaldemokrata Filip Šajderman proglasio Nemačku republikom, na kraju Prvog svetskog rata.

- Današnji dan je ambivalentan dan, istovremeno vedar i mračan dan. Tera nam srca da lupaju i suze na oči. Tera nas da verujemo u bolje sutra za našu zemlju, ali nas čini i očajnim zbog svojih ponora - kazao je nemački predsednik.

Ovaj dan se takođe obeležava u Austriji.

Danas posle podne država će otvoriti Zid sećanja u Beču sa imenima 64.000 austrijskih Jevreja koji su ubijeni tokom holokausta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost