AMERIKANCI BEŽE I IZ SIRIJE? 270 američkih vojnih kamiona napustilo zemlju u dva dana

Novosti online

07. 11. 2021. u 20:22

VELIKI konvoj od oko 270 kamiona koji rade za koaliciju koju predvode SAD napustio je severoistočni region Sirije i krenuo ka regionu Iračkog Kurdistana između 5. i 7. novembra, navodi Sirijska arapska novinska agencija.

АМЕРИКАНЦИ БЕЖЕ И ИЗ СИРИЈЕ? 270 америчких војних камиона напустило земљу у два дана

Foto: Tanjug/AP

- Konvoj koji se sastojao od 150 teretnih kamiona i 120 pokrivenih kamiona s ravnim platformama (koji su prevozili vozila američke vojske) napustio je vojnu bazu na aerodromu Karab al-Jer tokom noći i uputio se ka severnom Iraku preko ilegalnog prelaza Al-Valid - rekao je izvor za državnu agenciju.

Prema izvoru, konvoj su čuvala američka oklopna vozila i naoružani kamioni Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD.

Veliki konvoj je navodno primetila sirijska bespilotna letelica dok se kretala ka prelazu Al Valid na granici sa Irakom. Koalicija predvođena SAD verovatno neće povući trupe sa severoistoka Sirije. Ranije ove godine, američki izvori i zvaničnici u SDF-u otkrili su da Vašington ne planira da napusti region u skorije vreme.

Konvoj je možda prevozio američku vojnu opremu i materijale namenjene prodaji na crnom tržištu u regionu Kurdistana, poput nafte i žitarica. Vredi napomenuti da se SDF predvođen Kurdima trenutno priprema za mogući napad turske vojske i njenih militanata na kurdske oblasti u severnoj i severoistočnoj Siriji.

(SrbijaDanas)

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni