HOĆE DA "IZBACE" RUSIJU IZ CRNOG MORA: Američki oficir skovao plan - smeta im dominacija Kremlja

Novosti online

07. 11. 2021. u 18:27

REDOVNE vojne vežbe koje zaobilaze Konvenciju iz Montrea pomoći će da se Rusija liši dominacije na Crnom moru, smatra oficir američke mornarice Brajan Harington.

ХОЋЕ ДА ИЗБАЦЕ РУСИЈУ ИЗ ЦРНОГ МОРА: Амерички официр сковао план - смета им доминација Кремља

Foto: Depositphotos

U tekstu za časopis „Hil“, rakete "Bastion" i "Kalibar", uključujući njihove modernizovane protivbrodske i kopnene verzije dugog dometa, daju Moskvi ogromnu moć koja joj omogućava da na Crnom moru upotrebi istu taktiku (A2AD – ograničavanje i uskraćivanje pristupa i manevara) koji koristi Peking u Južnom kineskom moru.

Harington je podsetio i na ruske lovce koji ometaju aktivnosti saveznika NATO-a u regionu.

- Praćenje ratnih brodova Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na Crnom moru od strane ruskih ratnih brodova i udarne avijacije postalo je opšteprihvaćena norma - smatra oficir.

Kao rešenje za ovaj problem, Harington je predložio sprovođenje vojnih vežbi korišćenjem visokotehnološkog oružja i interoperabilnosti.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more dužne su da poštuju ograničenja u pogledu tonaže ratnih brodova kada prolaze kroz moreuz u mirnodopskim uslovima, pa je specijalista pozvao države da udruže snage kako bi zaobišle ovo pravilo.

On takođe smatra da je neophodno ojačati pozicije partnera u NATO-u uz pomoć krstarećih raketa. Rumunija je već donela odluku da kupi rakete „Naval strajk misil“, ali bi u suprotstavljanje Rusiji takođe trebalo da budu uključene u i Bugarska i Turska, uveren je američki oficir.

Autor je zaključio da će samo ovi koraci pomoći "očuvanju slobode međunarodnih voda Crnog mora".

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista