AMERIČKA MORNARICA PORINULA BROD: Nazvan po gej aktivisti koga su oterali iz službe

Tanjug

07. 11. 2021. u 16:13

AMERIČKA mornarica porinula je brod nazvan po Harviju Milku, aktivisti za prava homoseksualaca koji je 50-ih godina prošlog veka bio prisiljen da ode iz službe zbog svoje seksualne orjentacije.

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА ПОРИНУЛА БРОД: Назван по геј активисти кога су отерали из службе

Foto Tanjug/AP

USNS "Harvi Milk" porinut je u subotu u San Dijegu, a događaju su prisustvovali sekretar za mornaricu Karlos del Toro i Milkov nećak Stjuart, preneo je BBC.

To je jedan od šest novih brodova koji će dobiti ime po slavnim američkim borcima za građanska prava.

Među njima će biti i bivši sudija Erl Voren i ubijeni predsednički kandidat Robert Kenedi.

Milk je služio bio oficir ronilac i poručnik na brodu za spasavanje podmornica USS Kitivejk tokom Korejskog rata, ali je bio primoran da napusti službu nakon dvonedeljnog ispitivanja o njegovoj seksualnoj orjentaciji 1955. godine.

Kasnije je postao jedan od prvih američkih otvorenih gej političara, izabran 1977. u Nadzorni odbor San Franciska.

Godinu dana kasnije ubio ga je Den Vajt, bivši gradski nadzornik sa kojim se često sukobljavao.

Govoreći na ceremoniji, sekretar za mornaricu Del Toro je rekao da je bilo pogrešno što je Milk bio primoran da maskira taj veoma važan deo svog života tokom svoje službe u mornarici.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju