EVROPSKI PAD ZAEVA NA LOKALU: "Veliko spremanje" u Skoplju posle trijumfa opozicije na izborima u Severnoj Makedoniji

Mladen STANČIĆ, Od stalnog dopisnika Skoplje

01. 11. 2021. u 23:10

UBEDLjIV trijumf opozicione VMRO-DPMNE na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji izazvao je politički potres u zemlji koja ostavkom premijera i čelnika vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zorana Zaeva, a time i Vlade u Skoplju, ulazi u političku krizu.

ЕВРОПСКИ ПАД ЗАЕВА НА ЛОКАЛУ: Велико спремање у Скопљу после тријумфа опозиције на изборима у Северној Македонији

Noć u Skoplju kada je "Severnu, pobedila Makedonija", Foto AP

Uprkos političkoj doslednosti apsolutno neubičajenoj u "makedonskoj praksi", ostavkom na premijersku funkciju i čelnu u SDSM, Zaev je navukao teško breme izvlačenja od posledica lokalnih izbora reflektovanih na centralni državni nivo.

Ostavljajući unutarstranačku računicu i izvlačenje pouka iz teškog poraza u SDSM, odlazeći premijer, prema Ustavu (član 93), povukao je i ostavku - pad vlade. Prema ustavnim odredbama vladi prestaje mandat samoraspuštanjem Sobranja (Skupštine). No, ona ostaje u funkciji do izbora nove.

Sazivanjem čelnika koalicionih partnera u vlasti na inicijalne razgovore o dogovoru za rekomponovanje sastava praktično nove izvršne vlasti i premijera, Zaev je potvrdio da je "veliko spremanje" započelo.

Foto AP

A da li će "proći" zalaganje Zaeva protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora, tek će se videti. Jer, opozicioni VMRO-DPMNE traži vanredne parlamentarne izbore i tvrdi da je vlast izgubila legitimitet.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto.

Pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, uz podršku VMRO-DPMNE i Koalicije, nezavisni kandidat Maksim Dimitrievski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski.

U prvim političkim analizama (ne)očekivanog poraza vladajućeg makedonsko-albanskog dvojca SDSM-DUI, izlaze na površinu nasleđeni "greh" Zaeva i aktuelne centralne vlasti plaćen na lokalu zbog ostavljanja na cedilu od strane evropskog zapada i "tradicionalno proverenog partnera" SAD.

Za naplatu je na lokalnim izborima, pored zastoja u reformskom prestrojavanju u stranci, loše kampanje i procena "pulsiranja javnosti", velikih promašaja u kadrovskoj selekciji kandidata, stigao presudan "ceh" iz EU.

Objektivno, Zaev je s ogromnim političkim rizikom kod kuće, i političkim poverenjem spolja, dosledno ispunjavao sve zadate uslove da bi konačno zemlju doveo do vrata EU, kao što je uspeo u NATO. Makedonija je kandidatski status za ulazak u EU stekla još daleke 2005. Od tada je prošla kroz niz teških obaveza bez nagrade. Na kraju je Prespanskim sporazumom konačno rešila i dvedecenijski spor sa susednom Grčkom, promenom i imena države. Usvojila je i sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom. I, uz prećutnu saglasnost Brisela, Sofija je blokirala evropske nade Skoplja čak i o početku pregovora, zbog identitetskih razloga... Slikovito, zato postoje ocene da je na lokalnim izborima "Severnu, pobedila Makedonija".

Uz Zaeva ozbiljne ožiljke na lokalu urezao je i DUI Aljija Ahmetija. Ono što je SDSM izgubio u Skoplju pobedom Danele Arsovske, počasne konzulice Mađarske, DUI je prokockao u Tetovu, gde je posle decenije čelnu funkciju osvojio Bilal Kasami iz stranke Besa.

U najavama mogućih scenarija za uvođenje novog premijera u funkciju, prema ocenama pravnih stručnjaka u Skoplju, to nimalo nije jednostavan i lak proces. Kako se ocenjuje, procedura je potpuno identična kao kada se obezbeđuje mandat vlade posle parlamentarnih izbora.

Ne isključuje se, međutim, mogućnost i da mandat dobije druga stranka, konkretno opozicioni VMRO-DPMNE, ukoliko obezbedi parlamentarnu većinu.

Profesor ustavnog prava sa skopskog Pravnog fakulteta Borče Davitkovski je ukazao da "premijer i svi aktuelni ministri ostaju da obavljaju funkciju sve dok se ne izabere novi sastav vlade, rekao je profesor za jedan skopski portal.

Zaev još uvek pismeno nije sazvao sednicu vlade na kojoj bi se raspravljalo o njegovom povlačenju, posle čega bi trebalo da dostavi ostavku spikeru parlamenta. Zvanično, kako je potvrđeno, o ostavci Zaeva nije informisan ni šef države Stevo Pendarovski.

* * * * * * * * *

VUČIĆ: OSTAVKA NIJE SAMO ZBOG IZBORA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izrazio je juče uverenje da ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva nije posledica samo rezultata lokalnih izbora, već i izraz ličnog razočarenja u EU.

Vučić je rekao da je u razgovoru u Glazgovu sa liderima iz regiona bilo reči i o tome kako da se osnaži inicijativa "Otvoreni Balkan".

- Pričao sam sa ljudima iz regiona, sa Edijem Ramom, i o "Otvorenom Balkanu", posle ostavke Zaeva, hoćemo li moći da čekamo, da vidimo šta ćemo i kako da uradimo - rekao je Vučić.

Iz kabineta Zaeva u Skoplju je rečeno da on neće doći u Beograd 3. i 4. novembra, kako je prvobitno planirano, na sastanak "Otvorenog Balkana".

* * * * * * * * *

TESNA PODRŠKA

LIDER SDSM-a Zoran Zaev premijersku funkciju je "osvojio" leta turbulentne 2017. iako je na izborima godinu dana ranije ostao u manjku za dva poslanička mandata u odnosu na do tada vladajući VMRO-DPMNE. Uspeo je da formira parlamentarnu većinu sa albanskim strankama DUI i Alijansom za Albance. Posle lanjskih izbora u avgustu je formirao sadašnju vladu u ostavci. U parlamentu vlada SDSM i DUI ima podršku 62 poslanika od ukupno 120 koliko ih ima u jednodomnom Sobranju. U toj većini su i Besa, NSDP, DOM, LDP, Demokratski savez, Srpska stranka u Makedoniji.

* * * * * * * * *

ARSOVSKA,"KRIVAC" ZA PROMENE

NEZAVISNA kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koja je pobedila na izborima u Makedoniji, proevropska je političarka koju podržava opozicioni VMRO-DPMNE. Mnogi smatraju da je njen trijumf bio ključan za pad premijera Zorana Zaeva. Na vlast je došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, a već je obavila ono što je njima cilj: rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Foto AP

Ova pravnica i ekonomistkinja, članica je Nacionalnog veća za evrointegracije, te je i prva žena predsednica makedonske Privredne komore. Osim toga što je stekla obrazovanje u Makedoniji, školovala se i na Oksfordu, kao i na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru. Od 2016. je članica komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS za pomirenje i arbitražu u Ženevi.

Takođe je predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC). Govori engleski, nemački i bugarski.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri