PUTIN UPOZORAVA.: U Rusiji se globalno zagrevanje razvija brže

Tanjug

31. 10. 2021. u 15:30

U RUSIJI se globalno zagrevanje razvija brže nego u svetu i prosečna temperatura u zemlji je u protekloj deceniji porasla za pola stepena, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na samitu G20 putem videokonferencije.

ПУТИН УПОЗОРАВА.: У Русији се глобално загревање развија брже

Foto AP

- Želeo bih da napomenem da prosečna godišnja temperatura u Rusiji raste 2,5 puta brže u odnosu na svetski prosek. Za 10 godina, ona je porasla za više od pola stepena - rekao je ruski lider, prenela je agencija Tas s.

Ruski predsednik je istakao da je pitanje klimatskih promena od velikog značaja, te da Rusija na sebi oseća posledice globalnog zagrevanja.

- Suočavamo se sa dezertifikacijom i erozijom tla. Posebno nas brine topljenje večnog leda koji se u značajnom obimu nalazi na našoj teritoriji - podvukao je Putin.

Predsednik je kazao da Rusija aktivno učestvuje u međunarodnim naporima za očuvanje klime.

Konkretno, kako je naveo, ruska strana poštuje sve svoje obaveze iz okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i Pariskog sporazuma i dosledno realizuje politiku smanjenja emisije štetnih gasova, preduzima korake za povećanje energetske efikasnosti ekonomije, modernizuje elektroenergetiku i smanjuje emisiju pratećih štetnih gasova tokom proizvodnje nafte.

Međunarodna zajednica bi trebalo da izradi međunarodnu ocenu ekoloških projekata, a koja će služiti za procenu efikasnosti smanjenja gasova staklene bašte za svaki uloženi američki dolar, rekao je ruski lider.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati