KAD LEVICA PODIVLJA: Gej profesorka morala da da otkaz zbog pretnji transrodnih aktivista

Novosti online

31. 10. 2021. u 08:57

- MNOGE transrodne žene i dalje su muškarci s muškim genitalijama.

КАД ЛЕВИЦА ПОДИВЉА: Геј професорка морала да да отказ због претњи трансродних активиста

Foto: Printskrin

Mnoge od tih transrodnih žena i dalje seksualno privlače žene i zbog toga smatram da ne bi smele sasvim slobodno koristiti ženske svlačionice ili spavati, na primer, u ženskim odeljenjima unutar studentskih domova i sličnih institucija – stav je britanske profesorke filozofije Katlin Stok (49), inače lezbejke i feministkinje izrazito levičarskih političkih opredeljenja.

Izrekla ga je još pre više od deset godina i zbog njega je godinama prolazila torturu na Univerzitetu u Saseksu, gde je predavala sve do pre tri dana kada je zbog brojnih pretnji koje je dobijala, pa i onih smrću, bila prisiljena da da otkaz.

U svojim stavovima profesorka je uvek isticala da se zalaže i uvek će se zalagati i braniti prava transrodnih osoba koja im omogućuju da žive slobodno, bez straha od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, ali da to ne znači da se zbog toga neće voditi akademske rasprave o ženskim pravima koje su nekad u koliziji s pravima transrodnih osoba.

Zbog tih svojih stavova, a izdala je veliki broj radova i nekoliko knjiga o toj temi, stekla je mnoge poklonike, ali i neprijatelje. Na primer, početkom ove godine nagrađena je odlikovanjem Reda Britanskog Carstva zbog svog naučnog doprinosa u visokom školstvu, a iste te godine se našla na meti besne grupe anonimnih studenata koji su po fakultetu počeli lepiti plakate protiv nje i pretili joj da će je “izmasakrirati” ako ne odstupi sa fakulteta.

Povod je bila njena izjava da je biološka razlika koja postoji između žena i muškaraca važnija od one rodne. Zbog pretnji koje je dobijala ozbiljno se zabrinula za sopstvenu bezbednost, a zabrinula se i policija, koja joj je savetovala da angažuje privatno obezbeđenje. Inače, Katlin Stok su u njenim stavovima podržale i mnoge transrodne osobe, a ona sama je rekla kako bi akademska zajednica trebala biti mesto u kojem se slobodno raspravlja, a ne komforna zona u kojoj će studenti čuti samo ono što žele da čuju.

Sa kakvim problemima se profesor Miloš Ković suočava na Filozofskom fakultetu možete čitati KLIKOM OVDE.

(Večernji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku