MEŠETARI SA FILOZOFSKOG: Hoće li studenti učiti “hašku” ili pravu istoriju?

Ljiljana Begenišić

29. 10. 2021. u 10:12

Miloš Ković, kome preti izbacivanje sa fakulteta iako ima sve uslove da bude izabran u zvanje redovnog profesora, upozorava na grupu kolega

МЕШЕТАРИ СА ФИЛОЗОФСКОГ: Хоће ли студенти учити “хашку” или праву историју?

Novosti

DA li će se na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta učiti "haška" i "NATO istina" ili prava istorija kakvu nalažu nauka i struka?

Ovo pitanje postavlja profesor Miloš Ković, kome preti izbacivanje sa fakulteta iako ima sve uslove da bude izabran u zvanje redovnog profesora. Ali, izgleda da problem nije u naučnom doprinosu istorijskoj nauci, već u političkom stavu i odnosu prema nacionaloj istoriji.

Tako istoričari koji studente uče da je Kosovo deo Srbije, da je Haški sud politička institucija, da u Srebrenici nije počinjen genocid, da se cela srpska istorija danas krivotvori kroz Srebrenicu i Sarajevo, nemaju mesta za katedrom na Odeljenju za istoriju.

S druge strane, njihove kolege koje, poput Nikole Samardžića, smatraju da su za Jasenovac krivi Karađorđevići, da su oni izmislili Kosovski boj i SPC, ili poput Dubravke Stojanović koja tvrdi da se nalazimo u paranoidnoj fazi naše istorije jer je jedna beogradska ulica dobila ime Blagoja Jovovića, atentatora na Pavelića - imaju zagarantovano profesorsko mesto i zavidan status na fakultetu.

Oni imaju i mogućnost da spreče napredovanje kolega koji drugačije misle i da ih raznim mešetarenjima odstrane sa univerziteta. To se već dogodilo istoričarima Maji Nikolić, Aleksandru Fotiću, Nebojši Šuletiću... Sada je na redu i Ković.

- Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i javno delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju - kaže Ković.

Sve ovo vide i znaju i studenti koje godinama gone i izbacuju sa Univerziteta, samo zato što biraju "pogrešne" mentore. Zato Ković upozorava:

- Ovo je borba za duše naše dece, za istoriju koju će ona učiti u školama i na univerzitetima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)