SZO TRAŽI OD G20: 23,4 milijarde dolara za siromašne zemlje

Tanjug

28. 10. 2021. u 21:24

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) i druge grupe za pomoć pozvale su danas lidere 20 najvećih svetskih ekonomija da finansiraju plan od 23,4 milijarde dolara za dostavljanje vakcina, testova i lekova protiv korona virusa siromašnim zemljama u narednih 12 meseci.

СЗО ТРАЖИ ОД Г20: 23,4 милијарде долара за сиромашне земље

Foto: Arhiva

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da Grupa 20, čiji će se lideri sastati u Rimu tokom vikenda, ima političku i finansijsku moć da okonča pandemiju finansiranjem plana, za koji je rekao da bi mogao da spasi milione života, prenosi Rojters.

Grupaciji glavnih svetskih zdravstvenih agencija (nazvan ACT-akcelerator) potrebno je 23,4 milijarde dolara za pomoć najrizičnijim zemljama da nabave i rasporede sredstva za borbu protiv korona virusa od sada do septembra 2022. godine, navodi se u saopštenju SZO-a.

Ukazuje se da je ta suma minimalna u odnosu na hiljade milijardi dolara ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom i troškove planova obnove.

-Zahtev je za 23,4 milijarde dolara. To je prilična količina novca, ali ako se uporedi sa štetom koju je globalnoj ekonomiji nanela pandemija, onda ona zapravo i nije toliko velika, rekao je ranije novinarima Karl Bilt, bivši švedski premijer i specijalni izaslanik SZO.

-Nadam se i pozivam da se G20 obaveže na obećanje da će okončati pandemiju, rekao je na konferenciji za medije norveški premijer Jonas Gar Stjor, čija zemlja kopredsedava akcijom za prikupljanje sredstava.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara