GLAVNA TEMA PROTERIVANJE AMBASADORA: Erdogan predsedavao sednicom vlade

Tanjug

25. 10. 2021. u 16:05

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan predsedavao je danas sednicom vlade na kojoj se razgovaralo o eventualnom proterivanju ambasadora SAD i još devet zapadnih zemalja koji su tražili oslobođenje Osmana Kavale.

ГЛАВНА ТЕМА ПРОТЕРИВАЊЕ АМБАСАДОРА: Ердоган председавао седницом владе

Foto AP

Erdogan je rekao da je tokom vikenda naložio Ministarstvu spoljnih poslova da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi "personama non grata".

Naređenje još nije prošlo Ministarstvo spoljnih poslova, ali bi moglo da bude i formalno nakon današnjeg sastanka, preneo je Rojters.

Ambasadori iz Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i SAD, pozvali su prošle nedelje na brzo rešavanje slučaja Osmana Kavale, zahtevajući njegovo "hitno puštanje".

- Cela situacija predstavlja ozbiljno pitanje, ali koliko smo shvatili, zemlje koje su pomenute, nisu obaveštene ni o kakvoj akciji Turske - izjavio je portparol Evropske komisije.

NJih je potom na razgovor pozvalo tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Nekoliko ambasada, uključujući SAD, Kanadu, Holandiju i Novi Zeland, saopštilo je da se drže diplomatske konvencije, da se ne mešaju u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da nije dobilo nikakvo obaveštenje od Erdogana da će njihov ambasador biti proteran kao i da je Berlin bio u kontaktu sa Francuskom i SAD tokom vikenda.

Evropski sud za ljudska prava pozvao je na Kavalino puštanje pre dve godine, rekavši da ne postoji osnovana sumnja da je počinio krivično delo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: PROTEST ŽENA U KABULU: Traže da se zaštite njihova prava od Talibana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)