ŠOJGU UPOZORAVA ZAPAD: NATO doveo 40.0000 vojnika na granicu Rusije i Belorusije

Novosti online

20. 10. 2021. u 14:38

NATO jača svoju vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, konstatujući da je vojno-politička situacija teška.

ШОЈГУ УПОЗОРАВА ЗАПАД: НАТО довео 40.0000 војника на границу Русије и Белорусије

Foto EPA

- Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa - rekao je ruski ministar odbrane na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Kako je dodao, u Poljsku i baltičke zemlje prebačena je oklopna brigada kopnene vojske SAD i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe.

- U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima - istakao je Šojgu.

Prema njegovoj proceni, „broj snaga NATO-a za reagovanje porastao je sa 25.000 na 40.000 vojnika“.

- U Rumuniji i Poljskoj Vašington raspoređuje protivraketne sisteme 'Idžis ašor'. Pritom, univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete 'tomahavk' i perspektivno udarno naoružanje koje pravi Pentagon - konstatovao je ministar.

Takođe je dodao da je Amerika, uz punu podršku NATO saveznika, počela aktivno da radi na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.

Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država – članica bloka u vojne manevre, tokom kojih se uvežbava primena taktičkog nuklearnog naoružanja.

- To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja - poručio je Šojgu.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!