LAVROV JASAN: NATO je sahranio ideju konsultacija sa Rusijom

Novosti online

19. 10. 2021. u 13:34

MOSKVA polazi od premise da NATO treba da učini prvi korak ka normalizaciji odnosa sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ ЈАСАН: НАТО је сахранио идеју консултација са Русијом

Sergej Lavrov / Foto EPA

- Da, polazimo od toga, jer nikada nismo počinjali da pogoršavamo naše odnose ni sa NATO-om, ni sa EU - odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da li Moskva smatra da je upravo NATO taj koji treba da učini prvi korak ka normalizaciji u trenutnoj situaciji.


Prema ministrovim rečima, istorija pogoršanja odnosa Moskve i Alijanse počela je kada je tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili „izdao zločinačko naređenje za napad na grad Chinvali“ 2008. godine. Tada je, podsetio je Lavrov, Rusija insistirala na sazivanju Saveta Rusija-NATO radi razmatranja ove situacije, ali je američki državni sekretar (u to vreme Kondoliza Rajs) to kategorički odbila.

- Iako je prilikom stvaranja Saveta Rusija-NATO u Osnivačkom aktu naglašeno da mora delovati u svako doba -  rekao je šef ruske diplomatije.


On je dodao da je NATO sahranio ideju konsultacija sa Rusijom.

- Što se tiče NATO-a, već sam govorio kako je sve počelo i kako su sami ‘natovci’ jednostavno ‘sahranili’ glavno pravilo koje je u osnovi stvaranja Saveta Rusija-NATO, odnosno, potrebu za hitnim konsultacijama u kriznim situacijama, i to se, generalno, nastavlja. Vidite, tu ne može da se traži logika. Isto se odnosi i na ocene koje se čuju iz prestonica NATO-a o našem prinudnom recipročnom koraku. Jedan recipročan korak za tri koraka NATO-a - konstatovao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)