AMERIČKI MEDIJI: Kina pravi svemirsku armiju

Novosti onlajn

15. 10. 2021. u 08:37

KINA uvodi u eksploataciju svemirsko oružje, kao što su orbitalne rakete i sajberoružje, kako bi uspostavila kontrolu u svemiru i dominirala Zemljom, piše američki „Vašington post“, pozivajući se na izveštaj Kineskog instituta za istraživanja svemira.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Кина прави свемирску армију

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kinesko vojno rukovodstvo smatra da će kosmos postati nova arena sukobljavanja, te da će onaj ko ga kontroliše biti dominantan i na Zemlji, navodi američki list.

Prema navodima „Vašington posta“, u dokumentu Kineskog instituta za istraživanje svemira navodi se kako je Kina ostavila veliku količinu otpada u svemiru 2007. godine posle ispitivanja protivsatelitskih raketa. Taj otpad, koji se sastoji od 3.400 lebdećih komada, ugrožavaće godinama sigurnost satelita i svemirskih letelica.

- Kineska armija odredila je svemirski prostor kao zonu vođenja borbenih dejstava. Kina je dužna da se za nju bori i da je zauzme ukoliko želi da dobija ratove budućnosti - citira „Vašington tajms“ navodni dokument i dodaje kako u njemu stoji da „ko kontroliše svemir, kontroliše i Zemlju“.

Američki medij navodi da Kina smatra kosmičke sisteme za komandovanje i kontrolu, vezu, obaveštajni rad i osmatranje, ključnim za vođenje visokotehnološkog rata.

- Istovremeno, kineski vojni analitičari vide u kosmosu i mogućnost da neprijatelj bude kritično ranjiv, ukoliko mu bude uskraćen pristup kosmičkim prostranstvima - navodi „Vašington post“.

Zbog toga kineska armija navodno planira da demonstrira silu u kosmosu daleko od svojih granica, i tako pobedi neprijatelje.

Američki medij navodi da kinesko svemirsko oružje „uključuje širok spektar sistema“.

- Kineska armija počela je tranziciju od njegovog testiranja u uključivanje u naoružanje. Radi se o kinetičkim ubicama - precizno vođenim projektilima koji velikom brzinom pogađaju satelite, satelitima ubicama u orbiti, usmerenim energetskim oružjima, elektronskim ometačima i kapacitetima za sajber ratovanje - navodi američki list.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)