AMERIKANCI U POTAJI STIGLI NA TAJVAN: Komandosi i marinci spremaju odbranu od Kine!

Novosti online

07. 10. 2021. u 22:47

POJEDINI izveštaji ukazuju da su američki vojnici tajno stacionirani na Tajvanu u nameri da osposobe tamošnje snage za odbranu od Kine.

АМЕРИКАНЦИ У ПОТАЈИ СТИГЛИ НА ТАЈВАН: Командоси и маринци спремају одбрану од Кине!

Pripadnici KFOR / Foto Kosovo onlajn

Američki marinci i snage za specijalne operacije tajno obučavaju tajvanske vojnike na ostrvu za odbranu od moguće kineske agresije, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.

U izveštaju se navodi da američki vojnici deluju na Tajvanu najmanje godinu dana, za to vreme su sproveli obuku tajvanskih jedinica kopnenih snaga da ih pripreme za pretnje koje dolaze iz Kine. Američka vlada i tajvanski zvaničnici nisu komentarisali navodno raspoređivanje, ali pomenuti američki zvaničnici tvrde da je raspoređivanje po rotacionom, promenljivom rasporedu.

U sredu je tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo Čeng rekao da bi Kina mogla da izvrši opsežnu invaziju na ostrvo do 2025. godine. Kina je poslednjih dana poslala skoro 150 vojnih aviona blizu Tajvana, dok su američke i druge savezničke snage vežbale u Južnom kineskom moru.

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je u utorak da su se on i kineski predsednik Si Đinping složili da se pridržavaju Tajvanskog sporazuma, koji Tajvanu osigurava mirno određenu budućnost u zamenu za priznanje Pekinga kao zvanične kineske vlade, prenosi Sputnik International.

(SrbijaDanas)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

EKSPLOZIJE U DAMASKU: Izraelski napad na aerodrom?