BEZOS OPET BROJ JEDAN: Forbsova lista 400 najbogatijih Amerikanaca bez promene u samom vrhu

I. S.

08. 10. 2021. u 06:37

NAJBOGATIJI čovek sveta isti je četvrtu godinu zaredom, a to je Džef Bezos, osnivač "Amazona" i vlasnik kompanije za putovanja u kosmos "Blu oridžin".

БЕЗОС ОПЕТ БРОЈ ЈЕДАН: Форбсова листа 400 најбогатијих Американаца без промене у самом врху

Foto Ilustracija V. N.

Vrednost njegove imovine procenjena je na 201 milijardu dolara, 22 milijarde više nego lane. Na listi 400 najbogatijih Amerikanaca koju 40. put objavljuje magazin "Forbs" njegova bivša supruga Mekenzi Skot je druga najbogatija žena, drugu uzastopnu godinu.

Žena, inače, na "Forbsovoj" listi ima 56, a njihovo ukupno bogatstvo procenjuje na 564 milijarde dolara, stotinu milijardi više nego prošle godine. Najbogatija je već sedmu godinu naslednica "Volmarta" Alis Volton sa 67,9 milijardi dolara.

Očigledno, ni korona, ni njene posledice po ekonomiju država, nisu omele najbogatije Amerikance da imetak uvećaju tokom protekle godine. Ukupno bogatstvo 400 najbogatijih u SAD skočilo je za godinu dana čak 40 procenata, na 4.500 milijardi dolara! Prvih 20 na listi zajedno vrede zapanjujućih 1.800 milijardi dolara, navodi "Forbs".

Na drugom mestu je Ilon Mask, čije se bogatstvo utrostručilo za godinu dana na 190,5 milijardi dolara, usled snažnog rasta cene akcija kompanije "Tesla", a trećeplasirani je Mark Zakerberg koji je "težak" 134,5 milijardi dolara, zahvaljujući skoku akcija "Fejsbuka" za 63 procenta u odnosu na prošlu godinu.

Prvi put u poslednjih 30 godina, osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts nije zauzeo jednu od dve vodeće pozicije. On se spustio na četvrto mesto s bogatstvom od 134 milijarde dolara, dok se njegova bivša supruga Melinda Frenč Gejts prvi put našla na listi, na 158. mestu, pošto joj je, posle razvoda u maju, on isplatio sumu od 5,7 milijardi dolara. Njeno bogatstvo teško je 6,3 milijarde dolara.

Suosnivači "Gugla" Lari Pejdž i Sergej Brin su na petom i šestom mestu sa imovinom vrednom 123 milijarde, odnosno 118,5 milijardi dolara, dok je Lari Elison, jedan od osnivača "Orakla", sedmi najbogatiji Amerikanac sa iznosom od 117,3 milijarde dolara.

Na ovogodišnjoj listi je 44 novih lica, među kojima je najbogatija Mirijam Adelson (75), supruga kazino mogula Šeldona Adelsona koji je u januaru preminuo u 87. godini. Najmlađi pridošlica je 29-godišnji trgovac kriptovalutama Sem Benkman Frid, čije se bogatstvo procenjuje na 22,5 milijardi dolara.

Sa liste je ispao 51 milijarder, a među njima su bivši američki predsednik Donald Tramp i TV voditeljka Opra Vinfri, koja je četvrt veka bila na spisku najbogatijih.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)